log in

Situacija u Velikoj Kladuši napeta /VIDEO

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Problem ilegalnih migracija, koji je globalan i ne može se posmatrati izolovano, dugo će biti u fokusu cijelog društva u BiH, izjavio je danas u Sarajevu direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On je rekao da Granična policija, sa postojećim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetom, pokušava sanirati samo posljedice problema ilegalnih migracija, a da ih nije prouzrokovala, te dodao da ovaj problem zahtijeva angažovanje cijele društvene zajednice u BiH, ali i međunarodnih organizacija. Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić smatra da se jasan odgovor na problem ilegalnih migracija u BiH može dati samo saradnjom svih policijskih agencija u zemlji.

Nakon jučerašnje tuče migranata i napada na policijske službenike u Velikoj Kladuši, situacija je danas mirna ali napeta. U međusobnim fizičkim sukobima migranata smještenih u Privremenom prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši  i napadu na policijske službenike, lakše su povrijeđena tri policajca i deset korisnika usluga centra. Oštećeno je i jedno policijsko vozilo, a slobode je lišeno 20 stranih državljana. Napadu na policiju, prethodili su međusobni fizički sukobi u prihvatnom centru i okolnim gradskim ulicama. Stanovnici Velike Kladuše zabrinuti.

U Graničnoj policiji su stava da su, za rješavanje ovog problema potrebna i dodatna finansijska sredstva, sa čijim nedostatkom se Granična policija suočava od početka svog rada, i to za nabavku sofisticirane specijalističke opreme, a naročito ispomoć u ljudstvu drugih policijskih tijela u BiH.

Društvene mreže