log in

NSRS o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dio današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je razmatrana informacija o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj u 2018. i prva četiri mjeseca ove godine bila je zatvorena za javnost.Ovo je glasanjem odlučila većina poslanika Narodne skupštine.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je ranije da je ova partija protiv zatvorenog dijela sjednice jer je MUP navedenu informaciju zvanično objavio. Sa tim je saglasan i poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović koji tvrdi da je sjednica zatvorena za javnost upravo jer je bezbjednosna situacija u Srpskoj katastrofalna.

"Smatram da zbog svega ovoga resorni ministra Dragan Lukač treba da podnese ostavku", naveo je Vukanović.

U ovoj informaciji se navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ sve poslove i zadatke realizovalo na profesionalan i korektan način, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca. U ovom dokumentu se ističe da je stanje bezbjednosti u Srpskoj zadovoljavajuće.

Na osnovu statističkih pokazatelja, te preduzetih operativnih i preventivnih mjera i radnji stanje u oblasti kriminaliteta u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće, kao i bezbjednosna situacija sa aspekta prijetnji izvođenja terorističkih napada. Poređenjem pokazatelja bezbjednosti saobraćaja u 2018. godini sa pokazateljima u posljednjih deset godina, može se ocijeniti da je stanje bezbjednosti u saobraćaju povoljno, a opšta bezbjednost povratnika u Srpsku, kao i njihove imovine je na zadovoljavajućem nivou.

Prije sjednice koja je bila zatvorena za javnost u NS RS održan je aktuelni čas. Odgovarajući na poslaničko pitanje, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da podržava donošenje zakonskog rješenja koje će ovdašnjim policajcima pri odlasku u penziju obezbijediti bolje uslove. Lukač je naveo da će to biti predmet razgovora u Vladi, priznavši da su uslovi za odlazak u penziju policajaca mnogo nepovoljniji nego u Federaciji BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da je do 30. juna produžen rok za prijavu boračkih kategorija za rješavanje stambenog pitanja.

Poslanike je interesovalo i stanje u javnim preduzećima, ali i reakcija nadležnih u slučaju zagađenja zemljišta u Poslovnoj zoni firme Incel kod Banjaluke Poslanici su zatražili i odgovor, šta podrazumjeva planirana reforma obrazovanja.

Ovo je prva sjednica Parlamenta na čijem dnevnom redu je čak 40 zakona, koje je predložila Vlada, a kojima su, između ostalog, regulisana povećanja plata i privređivanje.

Društvene mreže