log in

Dodik: Srpska odbila da pravi migracione centre na svojoj teritoriji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je predstavnike Samouprave Srba u Mađarskoj, ugledne biznismene, privrednike, kulturne radnike, novinare da posjete Banjaluku, navodeći da tada mogu kreirati plan kako da se zajedničo rade.

On je izrazio spremnost za blisku saradnju kako bi sagledali mogućnosti jačanja dosadašnjih veza u oblasti ekonomije, kulture, vjerskog povezivanja...

Prema njegovim riječima, u Srpskoj su stabilne institucije vlasti i u punom kapacitetu funkcionišu Vlada i parlament. Dodik je podsjetio da BiH funkcioniše u okviru Dejtonskog sporazuma, ali i podsjetio da je taj sporazum međunarodna zajednica značajno izmijenila odlukama visokog predstavnika, iako on za to nije bio nadležan.

On je podsjetio da su tadašnje vlasti u Srpskoj pod velikim pritiskom navodno pristale da bude ukinuta Vojska Republike Srpske i formirane Oružane snage BiH, koje Srbi ne doživljavaju kao svoje.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče je započeo trodnevnu posjetu Mađarskoj. On je sinoć razgovarao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u toj zemlji i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

Dodik se sastao i sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, a potom je prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti.

Srpski član Predsjedništva BiH jutros je posjetio Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, gdje je prisustvovao liturgiji zajedno sa ambasadorom BiH u Mađarskoj Biljanom Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijanom Pošom.

Dodik će se sutra sastati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji.

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Društvene mreže