log in

Poslovni forum BiH - Grčka: Unaprijediti privrednu saradnju /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BiH je u 2018. na tržište Grčke plasirala uglavnom proizvode koji su se odnosili na drvoprerađivačku industriju, posebno kraft papir i ambalažni kartonski papir.

Takođe, ostavren je izvoz koji se odnosio na detonatore koji se primjenjuju u namjenskoj i u civilnoj industriji, te određeni broj proizvoda iz metaloprerađivačkog sektora. Istovremeno, vodeći uvozni proizvodi su bili iz hemijskog sektora, agrumi, voće, kao i određeni broj hemijskih proizvoda koji se koriste za higijenu i njegu.

– Ono što je pozitivno jeste da pored robne razmjene, sektor turizma iz godine u godinu napreduje. Uspostavljena je direktna linija između Atine i Sarajeva, kao i čarter letovi iz Banje Luke prema Grčkoj, vjerujemo da će i dosadašnja dobra iskustva u turizmu biti unaprijeđena i podignuta na viši nivo – dodao je Ališković.

Privredna komora Atine ove godine obilježava 100 godina postojanja i trenutno ima oko 100.000 aktivnih članova. Član izvršnog odbora Privredne komore Atine Stavros Georgakis je kazao da trgovinska razmjena između dvije zemlje nije na visokom nivou, ali postoje dobre prilike da se ona poveća.

Regija zapadnog Balkana, ima odlične predispozicije za razvoj i ekspanziju. Cilj njihove posjete, kako je dodao, jeste da se poboljšaju prilike i mogućnost za saradnju između privrednika dvije zemlje.Primjer kompanije Alpro a.d. Vlasenica, koja je članica grupacije Alumil, dobar je obrazac kako se može ostvariti mnogo dublja saradnja nego što je samo trgovina između zemalja.

– Želja mi je da naš primjer, kompanije Alpro, bude podstrijek za više ulaganja i dolazak novih grčkih investitora u BiH – istakao je Nastić.

Društvene mreže