log in

Berton: Korupcija podriva demokratske institucije /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Korupcija u BIH  je rak koji podriva demokratske institucije i uvjerenje u nihov rad, poručio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Herecgovini Bruce Berton.

Istakao je da postoje određena pozitivna dešavanja u borbi protiv korupcije, u određenim kantonima u Federaciji BiH, ali da mnogo toga ostaje da se uradi.

On je pojasnio da su Misija OEBS-a u BiH i Ministarstvo pravde RS  zajedno radili na zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju Republike Srpske i Strategiji za borbu protiv korupcije za period od 2018. do 2022. godine, te su osmislili obuke o upotrebi softvera za monitoring sprovođenja Stragije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Na medijske izvještaje o navodnom umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u korupciji, Berton je rekao da navodi “da je član pravosuđa uključen u nešto takvo također štete povjerenju javnosti u tu instituciju”.Ponovio je da niko ne može biti iznad zakona, pa ni o onome o VSTV-u.

Ministar  pravde RS-a Anton Kasipović je rekao da žele ohrabriti ljude da prijavljuju korupciju i slično ponašanje, a u januaru naredne godine očekuje i prve izvještaje o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije.

Podsjetio da Ministarstvo pravde RS-a, u saradnji s entitetskom policijom, i uz tehničku podršku Misije OSCE-a, kontinuirano provodi aktivnosti koje se odnose na prevenciju i sistematsku borbu protiv korupcije, te redovan monitoring i izvještavanje o korupciji.

Kasipović je najavio i donošenje zakona o suđenju u razumnom roku.

Društvene mreže