log in

Zaduženje od 150 miliona evra za drugu fazu koridora "Pet ce" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

"Dio Koridora `Pet ce` kroz Srpsku je dužine 46,6 kilometara i njegova ukupna vrijednost procijenjena je u iznosu od preko 500 miliona evra bez eksproprijacije.

Usvajanjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema EBRD za finansiranje Projekta Koridor "Pet ce" - obilaznica Doboj Srpska bi trebalo da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović je, obrazlažući u Narodnoj skupštini prijedlog ove odluke, rekla da je cilj projekta da se obezbijede dodatna sredstva za izgradnju dionice auto-puta Koridor "Pet ce" /faza dva/.

Opozicioni poslanici tokom rasprave istakli su da podržavaju projekte izgradnje puteva , ali ne i dalja zaduženja Srpske.

Kreditna sredstva odobravaju se Srpskoj pod sljedećim uslovima - rok otplate je do 15 godina, a period odgađanja plaćanja je do tri godine i uračunat je u rok otplate.

Otplata glavnice je polugodišnja, u 24 jednake rate, i to 15. maja i 15. novembra svake godine. Prvi datum otplate je 15. novembar 2022. godine, a posljednji datum 15. maj 2035. godine", rekla je Vidovićeva.

Kreditna sredstva Srpska će prenijeti Javnom preduzeću "Autoputevi Republike Srpske", na kreditnoj osnovi, pod istim uslovima, a Ministarstvo finansija i Ministarstvo saobraćaja i veza će sa tom firmom zaključiti ugovor kojim će se definisati namjena, uslovi, obezbjeđenje i način vraćanja odobrenih kreditnih sredstava.

Projekat će realizovati Jedinica za implementaciju projekata u okviru "Autoputeva Republike Srpske", a planirani rok za realizaciju Projekta je 31. decembar 2022. godine

Društvene mreže