log in

Revizorski izvještaj pokazao da je ministarstvu ukradeno isto vozilo dva puta za godinu dana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kancelarija za reviziju institucija BiH, u finansijskom izvještaju o poslovanju Ministarstva bezbednosti BiH za prošlu godinu, na čijem je čelu Dragan Mektić, osvrnulo se na pomalo apsurdan podatak.

Naime, u izvještaju je navedeno da je motorno vozilo marke ”tojota”, tip Land Cruiser, nabavljeno sredinom 2016. godine, vrijednosti 74.995 KM, ukradeno  dva puta u 2017. godini

Prvi put vozilo je ukradeno s parkinga Službe za zajedničke poslove institucija BiH u maju 2017. godine, a drugi put sa parkinga ovlaštenog Tojota servisa u decembru 2017. godine.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je obavješteno o izvršenim djelima krađe motornog vozila. Ministarstvo je,u junu 2018. godine, donijelo Odluku o stavljanju van upotrebe navedenog motornog vozila zbog krađe. Takođe, predmetnom Odlukom je definisano da će vozilo biti otpisano ukoliko se ne pronađe u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ove Odluke, te zadužen Sektor za pravne, kadrovske, opšte i finansijsko-materijalne poslove da izvrši potrebna knjiženja u glavnoj knjizi i pomoćnoj evidenciji o stalnim sredstvima. Važno je napomenuti da vozilo nije bilo kasko osigurano, tako da nema osnove za podnošenje zahtjeva za pokriće štete po osiguranju. Takođe, nije utvrđena eventualna disciplinska odgovornost ili odgovornost za materijalnu štetu zaposlenih lica zaduženih za upotrebu vozila – stoji u revizorskom izvještaju, piše Avaz.

Istaknuto je takođe da je tokom cijele godine vršen  obračun naknade za prekovremeni rad (80 h/mjesečno) vozaču ministra.

– Visina isplaćenih neto iznosa kretala se u rasponu od 385 KM do 456 KM mjesečno. Pored toga, pomenutom licu je svaki drugi mjesec tekuće godine isplaćivana stimulacija u neto iznosu od 304 KM – naveli su revizori.

Revizori su utvrdili da je krajem 2017. godine pomoćnik ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opšte i finansijsko-materijalne poslove (Radenko Stanić, op.a) otišao na bolovanje koje koristi do danas.

Društvene mreže