log in

Štrbac: U Hrvatskoj i dalje na snazi tihi egzodus Srba /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da se 24 godine od progona Srba iz Republike Srpske Krajine ništa bitno nije promijenilo jer je u Hrvatskoj sve manje Srba i na snazi je njihov tihi egzodus.

On je podsjetio da su do sada za ratne zločine u "Oluji" osuđena dvojica pripadnika Hrvatske vojske, i to Božo Baćelić, etnički Albanac kojem je pravo ime Redžep Đindžić, te etnički Srbin Rajko Kričković.

Banjalučki advokat Slobodan Perić, koji je izbjeglica iz Hrvatske, rekao je novinarima da Srba gotovo i da nema u toj zemlji, a ono malo preostalih su starci koji su došli da umru.

U Banjaluci je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služen parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

Pomenima i parastosima Krajišnici čuvaju sjećanje na 1.869 ubijenih Srba u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" i poslije nje, ali i na žrtve iz svih ranijih pogroma i progona, rečeno je danas u Banjaluci na tribini i promociji "Veritasovog" biltena "Dani tuge i sjećanja".

Urednik biltena Radomir Kužet rekao je da su od avgusta prošle godine do sada ekshumirana 24 posmrtna ostatka srpskih žrtava – devet iz Like i 15 sa Korduna. "Od 1.869 ubijenih Srba, među nestalima se vodi još 745 lica, rekao je Kužet.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 1.220 civila.

Društvene mreže