log in

Ističe rok za formiranje BH vlasti /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Neformiranjem vlasti urušava se dodatno povjerenje u BiH, jasna je Željka Cvijanović, predsjednica RS .

Komentarišući činjenicu da sutra ističe rok za ispunjenje zadataka iz sporazuma koji su potpisali lideri HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a o formiranju vlasti, Naglasila je da je jasna većina na nivou BiH, te dodala da ne postoje druge većine, kako to opozicija u Srpskoj govori.

Naglasila je da oni pokušavaju da se obračunaju sa izbornom voljom Republike Srpske.“Niti Komšić, niti Džaferović na to nemaju pravo. Pravo jedino ima narod u Republici Srpskoj”, zaključila je Cvijanovićeva za RTRS.

Iako ističe rok za formiranje Vijeća ministara, a kojeg su 5. avgusta dogovorili i sporazum o tome potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kako sada stvari stoje, uspostava vlasti na nivou BiH je pod velikim znakom pitanja.  Podsjećamo, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva BiH, uslovljavaju imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara slanjem Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel, dok Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva, ne želi da pristane na njihove uslove.Izetbegović je rekao da će nakon 5. septembra, biti šesti, pa sedmiseptembar, te da će se nastaviti pregovori”.

Dodik je ponovio da se situacija na nivou BiH usložnila, kao i unutrašnji odnosi, ali da je RS sada značajno sigurnija u sebe. Dodao je da se za formiranje Savjeta ministara, kojeg žele da pretvore u vladu, postavljaju dodatni uslovi da se pošalje zvanična saglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili.

Za mjesec ili dva. Tada bi, kaže Milorad Dodik, entitetski parlament mogao da razmotri njegovu inicijativu podstaknutu neformiranjem vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Komšić je za "Nezavisne" rekao da on nema problem da ponovo sazove sjednicu ako Dodik zatraži i ako postoji saglanost u vezi s ANP-om i mandatarom.Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović očekuje da će biti postignut politički dogovor i da neće biti potrebe za zakazivanjem posebne sjednice parlamenta RS koja može biti održana u roku od 10 dana od zahtjeva za sazivanje.

Društvene mreže