log in

Švercerima i dalje najdraži duvan

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šverc akcizne robe u BiH jenjava, što potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čiji su službenici za šest mjeseci ove godine privremeno oduzeli cigarete, duvan, kafu i alkohol u vrijednosti većoj od 715.000 maraka, što je za oko 295.000 maraka manje u odnosu na isti period lani.

Procijenjena vrijednost privremeno oduzete akcizne robe u prvom polugodištu prošle godine, prema podacima UIO, iznosila je 1,01 milion maraka, a među plijenom i ove, kao i prethodnih godina, najviše je bilo duvana i duvanskih prerađevina.

Prema podacima UIO, za šest mjeseci ove godine oduzeta je 74.061 paklica cigareta, zatim 2.139 kilograma rezanog duvana, 24.011 komada ručno punjenih cigareta, te razni alkoholni proizvodi i kafa.

- Nakon privremenog oduzimanja akciznih proizvoda, oni se predaju nadležnom odsjeku za poslovne usluge. Prema zaprimljenim presudama Suda BiH i rješenjima prekršajnih sudova, oduzeta akcizna roba se najčešće uništava - naveli su u UIO BiH.

Ističu da je u prvih šest mjeseci podnesen 51 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, od čega je riješeno 13 zahtjeva, dok je u skraćenom prekršajnom postupku izdato ukupno 27 prekršajnih naloga, od čega je 21 naplaćen.

- Kazne se kreću u rasponu od 100 do 1.000 maraka. Shodno krivičnom zakonodavstvu, u posmatranom periodu Tužilaštvu BiH podneseno je 28 izvještaja o postojanju osnova sumnje u počinjeno krivično djelo nedozvoljeni promet akcizne robe, od kojih su tri predmeta od Suda BiH riješena, i to u dva slučaja je donesena naredba o nesprovođenju istrage, a u jednom slučaju izrečena je presuda od godinu dana uslovne kazne - istakli su u UIO.

Dodali su da su službenici UIO akciznu robu oduzimali širom BiH, a najviše plijena oduzeto je u Sarajevu, Hrasnici, Trnovu, Trebinju, Gradišci, Gračanici, Tuzli i Zenici. Dodali su da su akcije sprovodili i u Mostaru, Živinicama, Palama, Brčkom, Doboju, Banjaluci i drugim lokalnim zajednicama.

Ekonomisti kažu da nije ni čudo što je najviše zaplijenjeno duvana i duvanskih prerađevina jer su akcize na te proizvode u BiH drastično porasle, pa se i tom robom najčešće švercuje jer donosi najveću zaradu.

- Akcize na duvan i duvanske prerađevine u BiH su toliko velike da se prihodi po tom osnovu konstantno smanjuju, a crno tržište cvjeta - rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Procijenjena vrijednost privremeno oduzete akcizne robe u prvom polugodištu

cigarete                                                     363.855 KM
rezani duvan                                              329.739 KM
ručno punjene cigarete                                   6.120 KM
razni alkoholni proizvodi                                13.671 KM
kafa                                                              2.172 KM 

(Glas Srpske)

Društvene mreže