log in

Skok cijene struje će se slomiti preko leđa građana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako će cijena električne energije za domaćinstva u RS ostati nepromijenjena, poskupljenje struje za industrijske proizvođače na svojoj koži osjetiće i građani, jer je za očekivati lančani skok cijena osnovnih životnih namirnica.

Na to upozoravaju iz udruženja potrošača, naglasivši da proizvodnja hrane u dobroj mjeri zavisi od cijene ovog energenta.

Poskupljenje struje će se, takođe, negativno odraziti i na privrednike, ocijenio je ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

– Sigurno je da će djelimično uticati na to, ali jednostavno moramo držati korak sa EU i njihovim politikama koje se odnose na poslovanje javnih preduzeća „Elektroprivrede RS“ – rekao je Petričević.

Podsjetimo, od 1. septembra struja je poskupila za oko 200 kupaca industrijske struje, a najviša ponuđena cijena za neke kupce je 50, dok je najmanja 35 evra. Kod 960 kupaca cijena nije mijenjana i ostala je 31,23 evra.

U udruženjima potrošača naglašavaju da nakon svakog poskupljenja energenata treba očekivati rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

– Činjenica je da se svako poskupljenje u većoj mjeri odrazi na potrošače nego na privrednike – poručuju iz ovih udruženja.

I domaći proizvođači hrane predviđaju da aktuelne cijene neće dugo mirovati, s obzirom na skok cijene električne energije u RS.

– Cijene tovnih svinja i prasića trenutno su nešto više nego u istom periodu lani. Međutim, s obzirom na poskupljenje struje, za očekivati je da će u dogledno vrijeme skočiti i cijena mesa u Srpskoj – kaže predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić za Srpska info.

Društvene mreže