log in

I tragedija i trošak Saobraćajke nas godišnje koštaju skoro 175 miliona KM

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Saobraćajne nesreće Srpsku godišnje u prosjeku koštaju skoro 175 miliona maraka, što znači da za samo pet godina na medicinske i administrativne troškove, izgubljenu produktivnost, te materijalnu štetu i duševnu bol stradalih u saobraćajkama, ode preko 870 miliona KM.

Ovo je potvrdila i ranija urađena studiju “Troškovi saobraćajnih nezgoda u RS”, u kojoj se navodi da Srpska na izgubljenom učinku, odnosno radnoj sposobnosti, godišnje gubi skoro 60 miliona, na troškovima imovine oko 45 miliona, a na ljudskim troškovima ili duševnoj boli skoro toliko.

Oko 25 miliona KM odnosi se na medicinske i administrativne troškove.

Uz smanjenje od samo deset odsto u broju smrtnih slučajeva i povrijeđenih, Republika Srpska bi na godišnjem nivou “ušetedila” skoro 18 miliona KM.

Primjera radi, ukupni trošak po jednom poginulom, po ovim osnovima,  iznosi preko 520.000 KM, po teško povrijeđemom 20.000, lakše povrijeđenom oko 700 KM.

Podsjetimo, od početka ove godine saobraćajke su u Srpskoj odnijele 82 života.  Podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja RS pokazuju da je za osam mjeseci 2019. u udesima teško povrijeđeno 375 osoba.

S druge strane, od 2014. do 2018. u RS je u saobraćajkama poginulo 657, dok je teško povrijeđeno 3.395 ljudi.

U ovom petogodišnjem periodu, desile su se 40.663 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

U Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, naglašavaju da je jasno da ljudski život nema cijenu, ali da je potrebno voditi računa i o troškovima.

– Naime, sprečavanje svake žrtve ili saobraćajne nezgode, dovešće do ušteda za RS, ali i dobrobiti za ljude koji bi, inače, bili povrijeđeni ili mrtvi. Dakle, obaj problem ima dvije dimenzije – prva se odnosi na ugrožavanje zdravlja i života ljudi, te njihove radne sposobnosti, dok je druga ekonomske prirode, jer podrazumijeva gubitak velikog novca usljed saobraćajnih nesreća – naglašava direktor ove agencije Milija Radović za Srpska Info.

Društvene mreže