log in

Plate zaposlenim u zdravstvu veće od 50 do 200 KM /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj plate će  biti veće od 50 do 200 KM, nakon što je cijena rada povećana sa 135 na 145 KM.

Ovom odlukom obuhvaćeni su svi radnici u zdravstvu a Vlada će obezbjediti oko 5,3 miliona maraka za ove namjene.

U Sindikatu  zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske kažu da je sa Vladom Srpske dogovoreno da navedena cijena rada bude do kraja ove godine te da se od januara može očekivati  i dodatno povećanje cijene rada.

Najavio je i razgovore o izmjenama zakona o platama u zdravstvu, a sindikat koji predstavlja traži da se njihove zarade i druga prava regulišu kolektivnim ugovorom.

Komentarišući izjavu predstavnika Sindikata doktora medicine i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu da nisu zadovoljni povećanjem cijene rada, Granulić je rekao da ne vidi razlog zašto nisu pristali na povećanje.

Na osnovu potpisanog ugovora  Ministarstvo je zaduženo da do kraja 2019. godine pripremi tekst nacrta zakona kojim se uređuje djelatnost u zdravstvu i sprovede potrebne konsultacije sa udruženjima zdravstvenih radnika i saradnika i reprezentativnim sindikatima u zdravstvu, da bi, Vlada nacrt ovog zakona mogla uputiti u redovnu skupštinsku proceduru u prvom kvartalu 2020. godine.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite ostaje otvoreno za saradnju sa svim reprezentativnim sindikatima, navode iz ove institucije.

Društvene mreže