log in

Prođe godina, vlasti ni na vidiku /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi s izborom mandatara za sastav Savjeta ministara jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltije ) slanjem ANP u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi na to da pristane.

Prije nekoliko dana Dodik je rekao da će usloviti formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, predsjedavajućeg  Savjeta ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se dostavlja Predstavničkom domu na odobravanje. Problem je što do kraja nije konstituisana ni Parlamentarna skupština BiH, odnosno još nisu izabrane stalne komisije, između ostalog i komisije za pripremu za izbor Vijeća ministara. Takođe, stranke koje su dobile najveće povjerenje građana u BiH ne mogu da se dogovore ni oko redovne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dok se oni međusobno uslovljavaju, milijarde KM čekaju na ratifikaciju kako bi se iskoristile u infrastrukturne projekte.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da razgovori koji se vode posljednjih dana ukazuju da će biti nađen kompromis da profunkcioniše Vijeće ministara, a time i Parlamentarna skupština BiH.Najavio je da će u narednih deset dana biti održan još jedan sastanak sa SDA, ali i sa drugim političkim opcijama.

Dušanka Majkić (SNSD), srpski delegat u Domu naroda BiH, kaže za "Nezavisne" da cijela ova politička situacija djeluje obeshrabrujuće."Dovoljno bi bilo da Bakir Izetbegović, lider SDA i delegat u Domu naroda BiH, nazove svoja dva člana Predsjedništva i kaže im da imenuju predsjedavajućeg Savjeta ministara. I onda bi sve krenulo", ističe Majkićeva.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH, koji je dobio najviše glasova za mandat poslanika na prošlogodišnjim opštim izborima koji su održani 7. oktobra, kaže da je na sceni političko mešetarenje i da pitanje konstituisanja vlasti treba uputiti rukovodiocima četiri-pet političkih partija u BiH koje imaju pretenzije da budu vlast.

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji predsjednik CIK BiH, kaže da je ponašanje izbornih pobjednika neodgovorno prema građanima BiH, posebno onima koji su im dali povjerenje.

Društvene mreže