log in

Salinas: Promjenama dostići ekonomski rast od šest odsto /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas izjavio je u Sarajevu da je u BiH neophodno formirati vlast koja će uvesti brojne promjene kako bi se dostigao ekonomski rast od šest odsto, koliko je zemlji potrebno.

"Ekonomski rast u BiH ne raste dovoljno brzo, što je ključni problem zemlje", rekao je Salinas. On je ponovio da bi BiH, prema trenutnoj stopi rasta, trebalo oko 60 godina da dostigne sadašnji nivo ekonomskih prihoda u Evropi, te naglasio da je to neprihvatljivo, jer BiH ne može na taj način ići naprijed.

Ekonomski rast BiH u ovoj godini iznosiće 3,1 odsto ili za 0,5 odsto manje nego lani, a procjenjuje se da će u narednoj godini iznositi 3,4, a 2021. godine 3,9 odsto, navedeno je u izvještaju Svjetske banke za Balkan.

"Fiskalni račun BiH je pozitivan, kapitalne investicije su u zastoju, čemu doprinosi i neformiranje vlasti na svim nivoima u BiH, što koči procese da zemlja ide onom dinamikom kojom bi trebalo da ide", rekla je Hlivnjakova. Prezentujući ekonomski izvještaj zemalja Balkana, ekonomista Svjetske banke Edit Kikoni rekla je da je ekonomski rast smanjen sa 3,9 odsto, koliko je iznosio prošle godine, na 3,2 odsto, koliko iznosi u ovoj godini. Prema njenim riječima, u ovoj godini je u zemljama Balkana smanjena nezaposlenost.Kikoni je navela da je pozitivno to što se sve više žena zapošljava, ali i što se smanjuje nazaposlenost mladih.

Društvene mreže