log in

Uskoro rješenje problema sa Hrvatskom ? /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U regionu se još traži rešenje povodom hrvatskog povećanja taksi za uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU.

Srbija je, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, pooštrila carinsku kontrolu kada je reč o prehrambenim proizvodima koji dolaze iz Hrvatske. U međuvremenu, BiH je čini se nadomak rešenja.Spremnost svih strana da ovaj problem bude riješen i to bez izbijanja takozvanog „trgovinskog rata“ postoji, uvjerava ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Tek ako ne dođe do dogovora, preuzimaćemo druge mjere unutar države dodao je Šarović u izjavi novinarima u Bijeljini.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić izjavio je da očekuje da će za dva do tri dana biti riješen problem sa taksama na uvoz voća i povrća koje je Hrvatska uvećala 22 puta za zemlje koje nisu članice EU.

LJajić je za televiziju "Pink" rekao da nikome ne odgovara zaoštravanje situacije, koja već dugo traje. Inspektori Ministarstva poljoprivrede Srbije samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrijednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina.Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar dio može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da već ove nedjelje pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama vezan za povećane ovih taksi.

Društvene mreže