log in

U Zvorniku otvoren novi pogon Alumine i vrtić

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora zvorničke "Alumine" Milorad Motika otvorili su danas u krugu kompanije pogon za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, u koji je uloženo 6,5 miliona KM vlastitih sredstava.

Motika je rekao da je kompanija "Alumina" realizovala prvu fazu projekta proizvodnje silikagela, specijalnih zeolita i bemita, čime je omogućena godišnja proizvodnja od 800 tona silikagela i 200 tona specijalnih zeolita. 

On je istakao da su trenutno u ovom proizvodnom pogonu stvoreni uslovi za proizvodnju pet novih proizvoda i otvaranje 30 radnih mjesta. 

"Površina novoizgrađenog objekta je 4.500 metara kvadratnih", naveo je Motika i dodao da je u proteklih devet mjeseci u izradi i montaži objekta učestvovalo 200 radnika svih struka, među kojima i tridesetak inženjera. 

On je naglasio da se proizvodnja silikagela i specijalnih zeolita realizuje u kooperaciji sa švajcarskom kompanijom "Zeohem" gdje će biti pet tipova silikagela, različitih po kvalitetu i dvije vrste specijalnih zeolita. 

Silikagel najveću primjenu ima u industriji kozmetike, farmacije, u rafinaciji ulja, te industriji katalizatora, dok se specijalni zeoliti najviše koriste kao katalizatori u petrohemijskoj industriji. 

U "Alumini" će nakon završetka ove faze uslijediti i radovi u okviru druge faze ovog projekta i stvaranje uslova za dodatnih 400 tona proizvodnje silikagela. 

Otvaranju pogona prisustvovao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović, privrednici i drugi.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" iz Zvornika Milorad Motika otvorili su danas Dječiji vrtić "Neven" u koji je kompanija uložila više od dva miliona KM.Dodik je, nakon otvaranja vrtića, naglasio da je "Alumina" pokazala društvenu odgovornost time što je krenula u izgradnju ovog objekta, koji će, nesumnjivo, imati određene benefite i za kompaniju, jer će mnogi radnici koji imaju malu djecu moći da koriste usluge ovog vrtića. 

Pozdravljajući mališane koji već borave u vrtiću, Dodik je zahvalio "Alumini" koja je imala osjećaj društvene odgovornosti. 

"Vrtići nam trebaju da u njima odrasta mladost i čovjeku pričinjava posebno zadovoljstvo kada otvara ovaj i slične objekte u kojima raste mladost Srpske", rekao je Dodik. 

On je naglasio da je "Alumina", sa svim uspjesima koje ostvaruje, dokaz dobrog upravljanja i uz podršku Republike može da bude sinonim za uspjeh, koji se zaokružuje objektima kao što je ovaj vrtić. 

"Republici Srpskoj trebaju nova radna mjesta, ali radna mjesta koja mogu da izdrže konkurenciju u regionu i koja će biti garant čuvanja nasljedstva i vaspitanja djece, a najbolji primjer za to je 'Alumina'", rekao je Dodik. 

On je pozvao i privatnike, da prateći razvoj društva, ulažu u obrazovanje, jer je zajednička obaveza svih, pa i onih koji nemaju direktnog dodira sa obrazovanjem, da doprinesu konkretnim primjerima u obrazovanju djece. 

Dodik je poželio uspješan boravak djece u novom vrtiću, na zadovoljstvo radnika kompanije "Alumina" i svih koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta. 

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" iz Zvornika Milorad Motika naveo je da je kapacitet obdaništa 200 djece plus 40 mjesta u dodatnom aranžmanu, podsjetivši da obdanište ima 1.400 metara kvadratnih prostora. 

Ističući da u obdaništu već boravi stotinjak djece, Motika kaže da će se obdanište popunjavati iz dana u dan i da nije zatvorenog tipa, odnosno da će primati djecu sa regije, čiji roditelji budu zainteresovani za usluge ovog objekta. 

"Nadam se da će jednog dana neko od ovih mališana da vodi fabriku i to je naša odgovornost za budućnost", rekao je Motika i dodao da su svi u kompaniji "Alumina" ponosni što je napravljen ovakav objekat. 

Motika je istakao da se manadžment "Alumine" odlučio za izgradnju dječijeg vrtića da bi radnici bili zadovoljni, jer im je olakšano da zbrinu djecu u vrtiću dok su oni na poslu. 

On je podsjetio da se obdanište sastoji od četiri cjeline sa medicinskim, ekonomskim i tehničkim blokom, kao i 10 prostorija za boravak po dvadesetoro djece. 

"Djeca će imati dvije igraonice po 180 metara kvadratnih u dvorištu Dječijeg vrtića, te zajedničku prostortiju za razne sadržaje, a biće zaposlena 22 radnika", rekao je Motika. 

Motika je naglasio da je po funkcionalnosti, opremljenosti i drugim pratećim sadržajima ovaj objekat jedan od najmodernijih, ako ne i najmoderniji u širem okruženju.

Društvene mreže