log in

Prinos kukuruza umanjen za 40 odsto

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Rod kukuruza u Republici Srpskoj ove godine umanjen je za 40 odsto, ali gubici se ne ogledaju samo u količini prinosa nego i u kvalitetu, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić kaže da su razlike u prinosu u zavisnosti od regije velike, odnosno od dvije do 10 tona po hektaru.

"Imamo ekstremno niske i ekstremno visoke prinose. Ako gledamo prosjek u cijeloj Srpskoj, on je oko četiri tone po hektaru, što je daleko ispod naših očekivanja i prosjeka u posljednji nekoliko godina", istakao je Pašalić, koji u Kladarima kod Srpca prisustvuje manifestaciji "Dani polja kukuruza".

Prema Pašalićevim riječima, na imanju u Kladarima na dva hektara površine zasijana su 64 hibrida kukuruza u 12 selekcionih kuća, koji su ove godine dali različite prinose.

Pašalić tvrdi da su rezultati koje su dobili na ovom oglednom polju bolji od prosjeka u Republici Srpskoj, te da poljoprivrednici treba da izvuku pouke iz ovakvih ogleda, s obzirom na to da je kukuruz najvažnija biljna kultura u Republici Srpskoj i da se svake godine sije oko 140.000 hektara.

"Od 60 hibrida koliko imamo u ogledima u Republici Srpskoj, svi se različito ponašaju u različitim regionima. Zbog toga bi poljoprivredni proizvođači trebali da prije svjetve traže informacije od naših stručnjaka u područnim jedinicima za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi", naveo je Pašalić.

On je dodao da poljoprivrednici mogu dobiti na uvid rezultate vaganja i mjerenja prinosa različitih sorti, te saznati koji to hibrid kukuruza, sorta soje ili pšenice daju najbolje rezultate u njihovoj regiji.

Manifestaciju "Dani polja kukuruza" u Kladarima organizovao je Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Društvene mreže