log in

Dodik pozvao na kreiranje nove odluke o referendumu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Danas burno na sjednici Parlamenta Srpske na kojoj je dnevnim redom predloženo da bude stavljena van snage Odluka o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH iz 2015. godine. 

Sve je počelo pitanjem Vukote Govedarice koji je zatražio informaciju od predsjednika Narodne skupštine, Nedeljka Čubrilovića da li je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, spreman da dođe u Skupštinu i obrazloži zahtjev za suspenziju referenduma. Ubrzo je dobio i odgovor predsjednika Skupštine.

U obraćanju poslanicima predsjednik Srpske je rekao da će referendum biti suspendovan zato što opozicija nije spremna da ga podrži. Pojasnio je da se od referenduma odustaje zbog unutrašnjih razloga, odnosno stava opozicije, a ne stava međunarodne zajednice koje se, kako tvrdi, ne boje.Dodao je, da će ako opozicija promijeni mišljenje referendum biti održan.

U toku Dodikovog obraćanja došlo je do verbalnih incidenata između njega i poslanika opozicije. Miladina Stanića, poslanika SDS-a, optužio je da je od njega tražio milion maraka da pređe u SNSD, a da mu je on rekao da će za milion maraka prestati da se bavi politikom.

Adam Šukalo, iz kluba PDP-a, je rekao da je zajedno s Domovinom i Bakirom Izetbegovićem usvojio dnevni red i da je to sva istina.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, je rekla da je danas pitanje da li postoji politička volja da se bez politikanstva donese važna odluka, i da li je opozicija spremna da stane zajedno sa vlasti iza održavanja referenduma.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković izjavio je danas ispred predlagača na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, da je potrebno podržati potpisivanje peticije o radu Suda i Tužilaštva BiH, identičnog sa referendumskim pitanjem i da se obezbijedi najmanje pola miliona potpisa za ovu inicijativu.

Društvene mreže