log in

Dodik: Zajedničkom platformom ka jačanju Srpske /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je ova stranka u primarnoj koaliciji sa DNS-om i Socijalističkom partijom, a da sarađuje sa Ujedinjenom Srpskom sa kojom želi da izgradi zajedničku platformu u okviru koje će se okupiti sve političke snage radi jačanja institucija Srpske.

Dodik je istakao da cijeni napor Ujedinjene Srpske i da će sarađivati sa njom i sa ostalim političkim partijama, kao što to i DNS čini sa drugim strankama. 

"Izbori koji dolaze su veoma važni sa stanovišta ukupnih odnosa u BiH. Samo snažne institucije u Srpskoj mogu biti faktori njenog očuvanja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Ujedinjene Srpske Nenadom Stevandićem u Banjaluci. 

Dodik je poručio da ova politička platforma podrazumijeva niz delikatnih elemenata i da bi trebalo da se pojavi pred same izbore naredne godine. 

On je naglasio da je SNSD zahvalan Ujedinjenoj Srpskoj na političkoj saradnji koju su imali u prošlosti, a koja je bila usmjerena na stabilizaciju i jačanje Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske. 

Prema Dodikovim riječima, ove dvije stranke zajedno rade na svim pitanjima koja su u interesu Republike Srpske. 

"Svjesni smo da je situacija na političkoj sceni u Srpskoj takva da postoje snage koje rade u institucijama BiH čiji rad nije bio u interesu Srpske i da je često bio na štetu Srpske. Treba da usmjerimo snage i kapacitete kako bismo to u političkom djelovanju razotkrili i narodu dali što više argumenata u vezi sa takvim djelovanjem", naglasio je Dodik. 

On je poručio da su samo jaka Republika Srpska i njene institucije cilj Ujedinjene Srpske i SNSD-a, te da njihova saradnja nije uperena ni protiv koga. 

"Naš plan je da pred same izbore objedinimo što više, ne samo partija iz Republike Srpske, na zajedničkom cilju, nego i važnih pojedinaca, nevladinih struktura i svega što će biti u funkciji dodatne stabilizacije snage Republike", naveo je Dodik. 

On je istakao da je veoma važno odbaciti međunarodni intervencionizam u unutrašnjim pitanjima BiH, te da se mora raditi na pitanjima koja dovode do toga da se ustavna pozicija Republike Srpske u Ustavu BiH na pravi način valorizuje. 

"Nadležnosti prenesene u prošlosti moraju biti preispitane i to će biti jedna od glavnih tema koje ćemo postaviti kao cilj, ne samo u ovoj godini do izbora, nego i nakon izbora", rekao je Dodik. 

On je naglasio da je zahvalan Stevandiću za dobru saradnju i da ih je okupila ideja o snažnoj Republici Srpskoj, te da Stevandić dobro obavlja svoj posao i da neće biti smijenjen sa mjesta potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, bez obzira na ambicije Saveza za promjene. 

Dodik je rekao da je u svakodnevnom kontaktu sa lidarom DNS-a Markom Pavićem. 

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da tema današnjeg sastanka nisu bili lični odnosi, nego zajednički koncept jačanja i očuvanja institucija Republike Srpske i pokušaj da se jednim jezikom Srpske govori i u Banjaluci i u Sarajevu. 

"To predstavlja okosnicu politike koju vodi predsjednik SNSD-a, a mi u tom smislu participaramo jer smatramo da taj odnos Republike Srpske mora biti još jači. Mi treba da pružamo podršku tom stabilnom ambijentu u Srpskoj i da dovedemo do potpunog sloma političkog bloka Saveza za promjene", poručio je Stevandić. 

On je rekao da Republika Srpska treba iduće godine da govori jednim jezikom. 
"To će uticati na njenu stabilnost, a to će stabilizovati BiH jer se više u BiH neće nadati da će doći do nekih lojalnih Srba da bi ostvarili velikobošnjačke projekte", smatra Stevandić. 

On kaže da Ujedinjena Srpska svojim kapacitetom koji, kako je naveo, nije mali u smislu mogućnosti, ali je trenutno mali po broju poslaničkih i odborničkih mjesta, može dati dovoljan doprinos da bude korektan partner. 

"Mi ovdje nemamo nikave lične interese, niti učestvujemo u pravljenju ili razbijanju bilo kakvih koalicija. Želimo da djelujemo kao integrativni faktor", rekao je Stevandić. 

On je dodao da Ujedinjena Srpska nema ništa ni sa kakvim odnosima unutar koalicije SNSD-DNS-Socijalistička partija. 

"Poštujemo sve što ta koalicija radi i ne namjeravamo da bilo koga mijenjamo ili istiskujemo. Smatramo da je naš napredak rezultat rada, a ne bilo kakvih odnosa sa bilo kim", objasnio je Stevandić. 

Na sastanku u Palati Republike delegaciju SNSD-a činili su i Željka Cvijanović, Nada Tešanović, Nebojša Radmanović i Slavko Mitrović, a u delegaciji Ujedinjene Srpske bili su Natalija Trivić, Milan Petković i Darko Kremenović.

Društvene mreže