log in

Svečanim defileom obilježen Dan Republike /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Banjaluci svečani defile povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

Svečani defile, koji je pozdravio veliki broj građana, krenuo je od Trga Republike ka Trgu Krajine, gdje su njegovi učesnici svečano postrojeni, dočekao ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici. Svečanosti su prisustvovali i pripadnici trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH ali nisu učestvovali u defileu. Počasna jedinica MUP-a Republike Srpske postrojena je na Trgu Krajine u čast predsjednika Republike, kojem je njihov komandant predao raport.

Centrom Banjaluke prodefilovalo je oko 1.800 učesnika, koji su postrojeni na Trgu Krajine. Svečanom postrojavanju, prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Srpske, premijerka Srpske, ministar odbrane Srbije, ministar unutrašnjih poslova Srbije, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ambasador Srbije u BiH, kao i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević. Defileu i postrojavanju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, zvanice iz regiona i svijeta.Nakon što su postrojeni učesnici svečanog defilea izvedene su himne Republike Srpske i Srbije - "Moja Republika" i "Bože pravde".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je nakon svečanog defilea da je 9. januara ostvarena dugogodišnja težnja za slobodom.

Veliki broj građana bio je prisutan na Trgu Krajine, a nakon obraćanja predsjednika Srpske, puštena je i pjesma "Pukni zoro" koju su pjevali u glas svi prisutni.

U okviru obilježavanja Dana Republike održana je i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik" ,upriličen je i svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske. Večeras će biti održan koncert, a u ponoć je predviđen  vatromet na Trgu Krajine.

Društvene mreže