log in

Cilj deklaracije - sprečavanje asimilacije srpskog naroda /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Republika Srpska i Srbija osnovaće nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda i zajednički i organizovano će delovati i sprovoditi niz mera da bi sprečili asimilaciju srpskog naroda, navodi se u sporazumu u koji je imao uvid banjalučki "Glas Srpske".

Ovaj sporazum, odnosno deklaracija kako je ranije nazvana, trebalo je da bude predstavljen juče, na Sretenje - Dan državnosti Srbije, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio da se to odložo nekoliko sedmica dok dobije širu međunarodnu podršku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pravu kada je tražio da deklaracija o opstanku srpskog naroda bude donesena nakon beogradskih izbora, te ističe da tu postoji državnička odgovornost.Dodik je napomenuo da Vučić ne želi da se donošenje jednog tako važnog dokumenta poklopi sa završnim danima kampanje u Beogradu, pa da se svi "ostrve na tu deklaraciju".

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević ističe da deklaracija Srbije i Republike Srpske o očuvanju srpskog naroda, o kojoj u BiH postoji mnogo kontroverzi, dobronamjenih i zlonamjernih komentara, pa čak i sporenja, nije uperena ni protiv koga, i namijenjena je samo Srbima i zaštiti njihovog nacionalnog identiteta.

Vukićević, koji iz BiH odlazi na funkciju ambasadora Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kaže da se vrijeme poslije rata u BiH i danas ne može porediti, jer je tada bilo mnogo nepovjerenja, nacionalnih tenzija i birokratizma.

On navodi da je njegov drugi mandat u BiH protekao u potpuno drugačijoj atmosferi, koju je karakterisao veoma visok intenzitet političkog dijaloga između zvaničnika BiH i Srbije, koji se odvijao u atmosferi otvorenosti, povjerenja, bez tabu tema ili pitanja koja treba "gurati pod tepih".

Društvene mreže