log in

Radnici preduzeća "Put" pozvali nadležne da se uključe u rješavanje problema /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Radnici preduzeća "Put" Banjaluka danas su na protestnom okupljanju još jednom pozvali nadležne da se uključe u rješavanje njihovog položaja, jer im poslodavac, kako su naveli, već devet godina ne uplaćuje poreze i doprinose, a godinu dana ne primaju ni platu.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić rekla je da radnici nemaju zdravsteveno i penzijsko osiguranje, te da ne mogu uzeti radne knjižice i otići na Biro za zapošljavanje, jer će onda ostati bez svojih prava. 


"LJudi su ni na nebu ni na zemlji, niti znaju šta će ni kako će dalje. Preduzeće će vjerovatno u stečaj, ali stečajne mase nema", rekla je Vrabičićeva novinarima. 

Ona je ponovo pozvala institucije Republike Srpske da se uključe u rješavanje veoma nepovoljnog položaja radnika u preduzeću "Put", ali i ukazala na loše cjelokupno stanje u građevinskom sektoru i položaju radnika. 

Prema njenim riječima, vlasnik preduzeća "Put" Nada Trnjak dobila je i određene ponude da se situacija riješi, ali nije bila zadovoljna ponuđenim. 

"Ovo je bezizlazna situacija, jer stečajne mase nema, a poslodavci tvrde da para nemaju i da su u goroj situaciji nego radnici, tako da im je preostalo samo da sjede ovdje i čekaju da li će im se neko od Trnjaka smilovati i dati ono što su zaradili", rekla je Vrabičićeva. 

Predsjednik sindikata radnika u preduzeću "Put" Nedeljko Jovičić rekao je da trenutno u preduzeću ima 20 radnika, te da poslodavci duguju oko 5.000 KM po radniku. 

"Osim toga, radnici koji bi trebalo da idu u penziju ne mogu da ostvare to pravo, jer im nisu uplaćeni porezi i doprinosi", rekao je Jovičić. 

Radnik preduzeća "Put" Rodoljub Kasipović kaže da su radnici sve ove godine čekali da se situacija riješi mirnim putem, te da su im sve vrijeme nuđena obećanja, koja nisu ispunjena. 

On je dodao da bi radnici bili zadovoljni bar da im se poveže staž, kako bi mogli otići na Biro za zapošljavanje i da imaju zdravstveno osiguranje. 

Vlasnik preduzeća "Put" Nada Trnjak na poziv novinara nije željela da komentariše proteste radnika.

Društvene mreže