log in

U deset godina u zdravstvo uloženo više od 600 miliona KM /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Srpska u posljednjih deset godina uložila više od 600 miliona KM u oblast zdravstva.

"Izgrađene su bolnice u Bijeljini i Nevesinju, a završava se i rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, te izgradnja modernog hirurškog bloka koji bi trebalo biti završen krajem godine", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci prije početka 20. Međunarodnog stručnog sastanka predsjednika udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika. 

Prema njenim riječima, završena je i rekonstrukcija dvije poliklinike, jedne u sastavu UKC-a u Banjaluci, a druga u Istočnom Sarajevu. 

"Intenzivno se gradi bolnica u Istočnom Sarajevu koja će do kraja godine biti opremljena, što je veliki uspjeh Republike Srpske", poručila je Golićeva. 

Ona je pojasnila da je Republika Srpska u okviru projekta energetske efikasnosti opremila bolnice u Foči, Zvorniku i Trebinju, za šta je izdvojeno više od šest miliona KM. 

Golićeva je naglasila da Republika Srpska mnogo pažnje posvećuje stručnom osposobljavanju i edukaciji kadrova, o čemu svjedoči i dolazak stručnjaka iz Kraljevske bolnice Oslo, koji su juče u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a uspješno izveli laparoskopsku operaciju jetre, koja do sada nije rađena na ovim prostorima. 

"Savremene metode zahtijevaju i savremene aparate, a nova hirurgija u Banjaluci imaće sve pretpostavke da naši hirurzi uspješno rade i transplantacije", poručila je Golićeva. 

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da rukovodstvo ovog centra ima u planu da, osim izgradnje najmodernije zdravstvene ustanove u Srpskoj, radi i na edukaciji kadra. 

On je dodao da je dokaz tome i juče urađena prva laparoskopska operacija, kao i današnji skup, koji je okupio najbolje poznavaoce hirurgije u regionu. 

"Naši ljekari su svakodnevno na edukaciji u regionalnim centrima, a plan je da dovodimo eminentne stručnjake iz svijeta", dodao je Đajić. 

On je naveo da bi do kraja godine trebalo da budu ispunjeni svi zakonski uslovi koji bi omogućili transplataciju jetre u Srpskoj. 

Predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske Zdravko Marić smatra da je neophodno da se Srpskoj obavljaju transplatacije jetre jer u posljednje tri godine nijednoj osobi iz Srpske to nije omogućeno. 

On je ocijenio da se "veoma zakasnilo sa ovim projektom". 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja hirurga Republike Srpske Zoran Aleksić pojasnio je da je Udruženje donijelo odluku da se, umjesto dosadašnje prakse da se diskutuje o bolestima ili stanjima, na skup pozovu predsjednici udruženja hirurga iz svih bivših jugoslovenskih republika, te da održe stručna predavanja iz oblasti koje sami izaberu. 

On je dodao da su pozvani ovi učesnici da bi bio napravljen koridor saradnje, odnosno da bi hirurzi iz Srpske lakše komunicirali i edukovali se. 

"Mi možemo iznijeti izazov transplatacije, ali to mora biti projekat države, da se ljudi edukuju za eksplantaciju i za inplantaciju. Te ekipe moraju biti cijenjene i plaćene", smatra Aleksić. 

On je dodao da su specijalni gosti sastanka i uvaženi profesori Bjorn Edvin i Jakob Bergsland iz Kraljevske bolnice Oslo, koji su juče u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a uspješno izveli laparoskopsku operaciju jetre. 

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da se na ovim prostorima organizuje sastanak "prvih hirurga" Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. 

Ovaj skup organizovalo je Udruženje hirurga Republike Srpske.

Društvene mreže