log in

Predsjedništvo BiH na 'lekciji' kod Merkel /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ne događa se svaki dan da kancelarka Angela Merkel u svom kabinetu prima tri predsjednika jedne države i to odjednom. I po tome je Bosna i Hercegovina jedinstven slučaj u Evropi.

Hoće li Bakir Izetbegović kao predsjedavajući i Dragan Čović i Mladen Ivanić kao članovi Predsjedništva i ovog puta, kao prije dvije godine, doći u odvojenim limuzinama, još nije poznato. Konkretno nije saopšteno ni o čemu će se za vrijeme radne večere razgovarati: bilateralni odnosi, regionalna te bezbjednosna pitanja, što zvuči i više nego uopšteno. Koliko god je u javnost izašlo malo o temama razgovora oni sigurno neće biti veoma ugodni. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da predsjednički trojac u Berlin dolazi u trenutku kada je već više nego izvjesno da je njemačko-britanska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu više-manje propala i da je zemlja nekoliko mjeseci uoči Opštih izbora bez izbornog zakona. Na neophodnost rješavanja ovog pitanja još jednom je opomenuo bh političare šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Njemački analitičari i dobri poznavaoci prilika u Bosni i Hercegovini ne očekuju da će se na sastanku u kancelarskom kabinetu danas nešto riješiti. Smatraju da će riječi biti o  krizi izbornog zakona i dosadašnjoj nemogućnosti bošnjačkih i hrvatskih stranaka u BiH da pronađu neko kompromisno rješenje.I politički akteri u BiH nakon raspisivanja opštih izbora konstatuju da se upravo zbog izbornog zakona stvorila turbulentna politička klima u čitavoj zemlji.

Ipak analitičari napominju da će od strane Njemačke poruka biti jasna, još nismo digli ruke od vas. Stava su da će biti vođeni intenzivni razgovori, mada ne očekuju da će nakon sastanka Izetbegović i Čović izići i reći: imamo dogovor. Ali sigurno će biti pritiska iz jedne od najveće i jedne od  najuticajnih zemalja Evropske unije. I možda to urodi nekom novom dinamikom u procesu oko rješavanja ovog problema.

Društvene mreže