log in

Dodik: Srpski narod dio velike pobjede /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Dan pobjede nad fašizmom dan koji je objedinio gotovo čitav svijet, te da je srpski narod ovog kraja dio te velike pobjede.

Dodik je naglasio da su se svi ustanci na prostoru bivše Jugoslavije, pogotovo u BiH i u Hrvatskoj, desili tamo gdje je gotovo stoodstotno srpsko stanovništvo, te da je u tom pogledu i najveće stradanje srpskog naroda. 

"Drugi narodi koji danas žive ovdje sa nama, u tom ratu su učestvovali tek na samom kraju, kada su shvatili ko je pobjednik i onda su se pridružili narodooslobodilačkom pokretu i uzeli sve beneficije te pobjede, dok je srpski narod u komunističkom režimu ostao uskraćen prava na svoj nacionalni odraz i svoju jaku nacionalnu državu", rekao je Dodik u Banjaluci na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. 

Predsjednik Srpske je naglasio da je prošli vijek bio vijek velikog stradanja Srba - od balkanskih ratova, dva svjetska rata i rata poslije raspada bivše Jugoslavije. 

"Biološki prepolovljen, srpski narod je ušao u ovaj vijek s vjerom da će trajno odbraniti svoju slobodu, svjestan da sloboda za naš narod znači jaku državu i državnu organizaciju. Zato je Republika Srpska važna za nas, ovu i sve buduće generacije, kao sinonim slobode i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", poručio je Dodik. 

Prema Dodikovim riječima, kada god Srbi nisu imali državu na ovom prostoru, pobijeni su i teško stradali. 

Dodik je podsjetio da su najveći broj pripadnika partizanskih jedinica u Drugom svjetskom ratu činili Srbi, ali da danas postoje političari u BiH čiji su roditelji učestvovali u fašističkim formaciajma, a koji pokušavaju da preuzmu barjak borbe protiv fašizma. 

"I to nije slučaj samo ovdje. Na globalnom planu dešava se revizija istorije i oni koji treba da se poklope i ćute zbog stravičnih zločina izazvanih njihovim ideologijama, danas pokušavaju da prikažu istoriju stradanja na drugi način", naglasio je Dodik. 

On je dodao da su pogibije ruskog i srpskog naroda u proporcionalnom smislu, zajedno sa jevrejskim narodom, najveće pogibije u Drugom svjetskom ratu. 

Dodik je poručio da svi moraju biti svjesni da je Republika Srpska meta i da su mnogi zahtijevali da Republika Srpska bude smanjena, nejaka, a najbolje i da nestane. 

"Zato je važno ojačati našu vjeru u Republiku Srpsku i onda kada izgleda da ona možda nije pravedna i da nije dovoljno učinila za sve nas pojedinačno nikada ne smijemo izgubiti vjeru - u naš narod i našu Republiku", rekao je Dodik. 

Predsjednik Srpske je istakao da poseban pijetet odaje borcima u Drugom svjetskom ratu, ali da nikako ne smije biti zaboravljeno da su Srbi u tom ratu kao narod izgubili više civila nego boraca. 

"Ne smijemo zaboraviti da pravda nad žrtvama Jasenovca, Paga, Šušnjara, Jadovnog, Stare Gradiške, Broda na Drini, Prebilovaca i svih mjesta gdje su Srbi pobijeni, zaklani i bačeni u jame, nikada nije stigla u pravom obliku", naglasio je Dodik. 

On je dodao da okupljanje povodom Dana pobjede mora biti u funkciji jačanja vjere u istorijsku pravičnost ovog naroda, njegov slobodarski duh, pravo da ima svoju slobodu, svoju državu. 

"Zato je za nas Republika Srpska država, šta god visoki predstavnik pričao po Savjetu bezbjednosti. I mi nemamo drugog identiteta nego tog, ne mogu da nas natjeraju na identitet koji se zove BiH. BiH je za nas teritorija na kojoj se nalazimo, ona za nas nije država koju treba da upražnjavamo i nemamo nikakve koristi od nje, nećemo da živimo u zabludama, a jedino nismo u zabludi kada vjerujemo u naš narod", istakao je Dodik. 

Predsjednik Dodik je rekao da je važno da se srpski narod okupi na ovaj način i ojača snagu i uvjerenje da je Republika Srpska odraz onoga što hoće i njegov primarni identitet. 

"Svi drugi identiteti su zabluda kao što je za srpski narod, srpsko državno i nacionalno pitanje zabluda bila Jugoslavija", poručio je Dodik.

Društvene mreže