log in

Savanović: Vojska Srpske izraz potrebe da se zaštiti srpski narod /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je Vojska Republike Srpske formirana kao izraz potrebe i obaveze da se srpski narod zaštiti nakon raspada bivše zajedničke države.

Povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske, Savanović je naglasio da je Vojska Srpske imala ogroman značaj u odbrani srpskih prostora i Republike Srpske. 

"Obilježavanje ovog datuma je naša obaveza i dužnost, da u ime institucija i građana odamo poštovanje prema svim stradalim borcima, invalidima i stradalim civilima. Za sve buduće generacije je važno da znaju šta nam se dešavalo", rekao je Savanović novinarima nakon polaganja vijenaca na spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci. 

Savanović je od značajnih bitaka koje je vodila Vojska Republike Srpske posebno istakao bitku za koridor, odbranu romanijskog platoa, gdje je stradalo 4.000 vojnika, odbranu zapadnih granica Srpske, kao i mnoge druge bitke u kojima su poginula 23.184 borca. 

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Milan Radojičić podsjetio je da se sutra navršava 26 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 13 godina od nastanka Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. 

"Ovim obilježavanjem oživljavamo uspomene na Vojsku Republike Srpske i na njen slavni borbeni put, na kojem je ona uspjela da sačuva prostor i srpski narod koji ovdje živi", rekao je Radojičić. 

Prema njegovim riječima, važno je da današnje i sve buduće generacije steknu pravu sliku o putu Vojske Republike Srpske, koji je bio častan i kojeg se srpski narod sa ponosom može sjećati. 

Vijence povodom Dana Vojske Srpske danas su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, delegacija generala Vojske Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odrbrane BiH, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija Grada Banjaluka i drugih organizacija. 

Centralna manifestacija obilježavanja Dana Vojske Republiek Srpske biće održana sutra u Kasarni "Kozara" u Banjaluci sa početkom u 11.00 časova. 

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk. 

Društvene mreže