log in

Prijeti opasnost da gradovi u BiH postanu izbjeglički kampovi /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ahmetović je na konferenciji za novinare podsjetio da u Turskoj ima više miliona izbjeglica iz Sirije i susjednih zemalja, te da je EU, u principu, skoro pa zatvorila svoje granice zbog problema unutar Unije kada je riječ o migrantskoj krizi. 

On je pozvao građane da pokažu solidarnost prema migrantima i izbjeglicama, naglašavajući da se BiH, kao članica UN u septembru 2016. godine, obavezala da poštuje načela NJujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima, ali da se vladajuće strukture u ovoj zemlji ponašaju kao da za njih ta pravila ne važe. 

Poslanik Nezavisnog bloka je istakao da je neophodno kontrolisati proces migracija, jer je to važno kako za za građane, tako i za institucije da bi se na human i kontrolisan način organizovao prihvat izbjeglica. 
On je ocijenio da je plan Savjeta ministara po pitanju migranata zastario, da treba napraviti novi, te naveo da su, prema informacijama kojima raspolaže, kasarne, koje su predviđene za smještaj migranata, već dodijeljene nekim drugim institucijama. 

Ahmetović  je dodao da se zalaže da BiH po hitnom postupku formira operativni štab, sastavljen od predstavnika institucija BiH, entiteta, kantona, čime bi se omogućio jedan od osnova za stabilizovanje situacije. Istovremeno, BiH mora izbjeglicama pružiti prihvat u skladu sa međunarodnim konvencijama, odnosno, obezbijediti im smještaj i uslove za život, jer samo na taj način, BiH bi svojim instuticijama kontrolisala ulazak i boravak migranata u ovoj zemlji.

Društvene mreže