log in

Migranti dolaze, BiH bez rješenja /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li je na pomolu migrantska kriza u BiH i šta su institucije preduzele kako bi se suočile sa nadolazećim problemom pitanje je koje se s razlogom ovih dana provlači u javnosti.

Naime, Iz Granične policije BiH upozoravaju da je evidintiran sve veći priliv migranata u BiH i da se više ne radi o pojedinačnim slučajevima, već o organizovanim pokušajima ulaska većih grupa migranata u zemlju, te da ovoj policijskoj agenciji nedostaje više od 500 kadrova. Od januara do danas u BiH je evidentirano gotovo 3.500 migranata, što je trostruko više od ukupnog broja ovih lica u prošloj godini, pokazuje statistika  Službe za poslove sa strancima. Da su lokalne zajednice u BiH već u problemima zbog migranata zavapio je i načelnik opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

BiH prijeti opasnost da njeni gradovi postanu kampovi sa izbjeglicama, bez ikakve kontrole, jer vlasti nemaju nikakav plan, čulo se ovih dana od pojedinih političara na bh nivou. Govoreći o migrantskoj krizi, i rješavanju ovog problema član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić navodi da je neophodna ozbiljnija kontrola granice.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jasno je poručio  da neće dozvoliti da migranti budu smješteni u Banjaluku jer Srpska nema ni sredstava niti mogućnosti da se bavi tim pitanjem. Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da su zajedničke institucije BiH apsolutno nespremne dočekale ono što već sad liči na izvjesnu migrantsku krizu. Što se tiče priče da će EU pomoći BiH u pogledu sve većeg broja dolazećih migranata, premijer Srpske je ocijenila da oni mogu pomoći jedino tako što će otvoriti svoje granice i primiti te migrante, jer su oni tamo i krenuli. 

"Izjave pojedinih članova Savjeta ministara da su stvari dobro organizovane zvuče neozbiljno i najblaže rečeno iritiraju. Građani su uznemireni i pitaju se kako će se iznaći rješenje za ovaj problem jer on nosi mnoge smještajne, zdravstvene, kao i bezbjednosne rizike". 

Kako će država odgovoriti na ovaj problem i nazire li se rješenje biće jasnije već u ponedjeljek, za kada je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić zakazao konsultacijski sastanak u vezi sa migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH.

Društvene mreže