log in

Nezakonite migracije mogu postati ozbiljan problem /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je da nezakonite migracije mogu postati ozbiljan bezbjednosni i humanitarni problem u BiH ako se ne obezbijede uslovi za efikasnu borbu protiv ove pojave.

On je upozorio da nadležna tijela mogu da izgube kontrolu nad migracionim tokovima ako se trend nezakonitih migracija bude uvećavao. 

U odogovoru poslaniku u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borjani Krišto koja je postavila pitanje o ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u BiH, Mektić navodi da je BiH izgradila institucionalnu i administrativnu strukturu upravljanja migracijama i azilom koja je bila dovoljna da BiH uspješno vodi imigracionu i azilantsku politiku u periodu dok se nije suočila sa pojačanim nezakonitim migracijama. 

Iako mjerodavne institucije u BiH i dalje kontrolišu nezakonite imigracije i koordinišu djelovanje u oblasti međunarodne zaštite, Mektić navodi da je neophodno obezbijediti dodatne kapacitete za smještaj, kontrolu i upravljanje povećanim brojem tražilaca azila i nezakonitih migracija, prenosi portal "Vijesti". 

Kao postavljeni prioriteti BiH u oblasti migracija i azila navedeni su jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice radi sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje Službe za poslove sa strancima s ciljem veće efikasnosti u borbi protiv nezakonitih migracija, realizacija sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih kapaciteta, te jačanje kapaciteta u oblasti azila. 

Navodi se da Ministarstvo bezbjednosti BiH radi na izradi informacije sa prijedlogom mjera koje je potrebno hitno poduzeti sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega, sa istočnim susjedima BiH. 

Od 1. januara do 16. aprila znatno je povećan broj ilegalnih migranata. Granična policija BiH ih je u ovom periodu otkrila 2.238, od kojih je Službi za poslove sa strancima predala 804. Namjeru za azilom izrazilo je 1.357 lica, a zahtjev su podnijela 282 migranta. 

Društvene mreže