log in

Specijalci HNK zaustavili konvoj sa migrantima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Migranti koji su jutros autobusima krenuli iz Sarajeva nisu mogli do izbjegličkog centra u Salakovcu.

Nakon što je policija ispratila konvoj sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona na područje Kantona Sarajevo autobusi su parkirani pored puta, a potom su, kako bi ih obezbjeđivali, stigli specijalci iz Sarajeva u 10 kombija.Prema riječima jedne od volonterki, Pakistanci uglavnom žele da ostanu u BiH, dok neki iz Sirije, Maroka i ostalih zemalja žele u zemlje EU.

U izbjegličkom centru Salakovac potvrdili su da je u ovaj centar planiran smještaj 270 migranata.

"Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopšte kontaktirane niti konsultovane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu, kažu iz kabineta Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Međutim, Slobodan Ujić, dirketor Službe za poslove sa strancima demantuje danas Nevenka Hercega, kazavši da su na vrijeme poslali obavještenje i da nije tačno da niko nije kontaktirao Vladu HNK-as, da će migranti iz Sarajeva biti danas premješteni iz Sarajeva u Izbjeglički centar Salakovac.To potvrđuje zahtjev za pružanje pomoći koji je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a.

U prvoj reakciji nakon što je dobio vijest ministar bezbjednosti Dragan Mektić nazvao je zaustavljanje migranata kod Konjica „državnim udarom“. Nešto kasnije, sazvao je konferenciju za medije na kojoj je izjavio kako je Tužilaštvo već dalo nalog da SIPA sprovede istragu te da komesar HNK-a mora biti priveden i ispitan jer je kako je rekao počinio krivično djelo.

S druge strane Perica Stanić, direktor SIPA, kaže da bilo kakvu odluku o uključenju SIPA o kojoj govori ministar bezbjednosti Dragan Mektić može donijeti jedino Tužilaštvo BiH.

Zabranu prolaza autobusa sa migrantima ka Salakovcu Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ocijenio je kao zakonski neutemeljenu i vannadležnu naredbu Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je nužno da se u rješavanje ovog problema uključe svi nivoi vlasti u BiH, a ne da se prizivaju "državni udari".

Društvene mreže