log in

I dalje bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je nakon sastanka o Izbornom zakonu sa predstavnicima međunarodne zajednice i delegacijom Venecijanske komisije da danas nije ništa konkretno zaključeno, a da su stavovi stranaka takvi da će se potruditi da rješenja budu u skladu sa ustavom, evropskim konvencijama i odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Predsjednik SDP-a Narmin Nikšić rekao je novinarima da se i dalje svi drže svoje pozicije i iznose stavove koji su mnogo puta javno izneseni, što baš ne vodi ka kompromisu, "jer očito se ne popušta". 
Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić ocijenio je da su razgovori bili konstruktivni, da su predstavljali veliki korak naprijed, jer su do sada najbliže rješenju. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je danas napravljen korak prema rješenju koje će biti privremeno i odnosiće se isključivo na Dom naroda Parlamenta FBiH, a na narednom sastanku bi ono trebalo biti i definisano. 

Mjesecima prije, lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu Vigemarka i Kormak, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.Istaknuto je da se proces potpomaganja nastavlja te da ostaje spremnost da se pruži pomoć, savjeti i ekspertiza, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim liderima u BiH 

Društvene mreže