log in

Ne smije biti ponovljena kriza iz 2015. godine /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zajednički stav učesnika današnje ministarske konferencije "Suočavanje s migracionim izazovima u regionu" jeste da se migraciona kriza iz 2015. godine ni po koju cijenu ne smije ponoviti, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, neophodno je da svaka zemlja stvori vlastitu bazu biometrijskih podataka, koja mora biti kompatibilna sa bazama u regionu, a nakon toga i sa onim u EU.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac rekla je da BiH mora stvoriti sve uslove da se postojećim migrantima pruži humanitarna pomoć, ali da ta pomoć mora da se odvija na određenim mjestima koja će biti pod kontrolom vlasti.

Državni sekretar MUP-a Slovenije Boštjan Šefic rekao je da ta zemlja još od 2015. godine prati migrantsku krizu, te da su prošle godine primijetili neke promjene i upozorili da postoji velika vjerovatnoća da će se pojaviti neka nova ruta.

Na pitanje da li je tačna informacija da članice EU razmatraju mogućnost da novi centar za okupljanje migranata bude BiH, Šefic je rekao da to prvi put čuje.

Šef Misije međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Everert rekao je da je od ključnog značaja da sve zemlje u regiji na aktuelnu situaciju sa migrantima odgovore zajednički, te da je potrebno dosta uložiti u smještajne kapacitete za migrante i ojačati granice.

Društvene mreže