log in

U parlamentarnu proceduru biće upućeni prijedlozi izmjena dva zakona /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjedavajući neformalnog Poslaničkog antikoruptivnog tima /PAK/ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo rekao je danas u Banjaluci da će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o javnim tužilaštvima i Zakona o krivičnom postupku Srpske.

Šukalo je nakon sjednice PAK-a o predloženim zakonima u vezi sa zaključcima Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića rekao novinarima da ove izmjene zakona idu u korist rješavanja predmeta "Dragičević", ali i drugih, iz oblasti privrednog kriminala i korupcije. 

On je naveo da treba brisati član 29. Zakona o izmjenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske po kome glavni tužilac, njegov zamjenik i svi tužioci u Srpskoj ne mogu u vršenju službene dužnosti biti krivično gonjeni i odgovarati u građanskom postupku. 

"Ne želimo izvršiti pritisak na rad tužilaštava, ali ne želimo da u Srpskoj i BiH sve zavisi od tužilačke volje. Od tužilačke volje zavisiće ishod slučaja ubistva Dragičevića. Postupajući tužilac u ovom slučaju nije okvalifikovao način na koji se vodi istraga. Prekršio je time sve ono što su mu službene dužnosti i ne može odgovarati po postojećem zakonu i članu 29. zakona", rekao je Šukalo. 

On je naglasio da su izmjene Zakona o krivičnom postupku Srpske potrebne da se ne bi dopustilo da tužilačka volja bude presudna i da se na taj način završi slučaj "Dragičević". 

"Ako tužilac odluči da nema elemenata krivičnog djela i obustavi istragu, taj se predmet zatvara i ne može se više nigdje otvoriti. Građanima se mora vratiti ustavno pravo na pravično suđenje i mogućnost da u slučaju odustajanja tužioca od gonjenja mogu sami ići u taj postupak", rekao je Šukalo. 

On je dodao da su razlozi zbog čega na narednoj sjednici parlamenta Srpske hitno treba usvojiti ove izmjene zakona ne samo pravna neuređenost, već i osjećaj građana da su nezaštićeni od praktično najvažnijih institucija, a prije svega pravosudnih. 

Šukalo je dodao da zbog toga "raste tenzija u kojoj građani žele da uzmu pravdu u svoje ruke". 

"Stvari na ovaj način treba normirati, kako bi svako pred pravosudnim institucijama Srpske mogao iznijeti svoje dokaze i saznanja ako nema povjerenja ili se ne slaže sa tužilačkom odlukom da se negdje obustavi istraga", rekao je Šukalo. 

On je rekao da jučerašnje izjave ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira koji su odbacili zaključke Anketnog odbora Narodne skupštine s ciljem sagledavanja činjenica u vezi sa smrću Dragičevića govore da će "vladajuća koalicija uraditi sve da pomenuti zaključci ne budu usvojeni na sjednici parlamenta". 

Član PAK-a Perica Bundalo je rekao da nema nijedan objektivan razlog da prijedlozi izmjena pomenutih zakona ne budu usvojeni u Narodnoj skupštini. 

"NJihovo usvajanje biće snažan doprinos pravnoj stabilnosti, sigurnosti svih građana i borbi protiv kriminala i korupcije. Ako ne budu usvojeni na narednoj sjednici, biće nakon 8. oktobra ili poslije izbora", rekao je Bundalo. 

Društvene mreže