log in

Članci poređani po datumu: četvrtak, 22 oktobar 2015

Novi udar na džep građana

Do uvođenja nove akcize na naftne derivate, koja bi bila namijenjena za autoputeve i puteve, te posebne akcize na pivo i cigarete, koja bi bila namjenski prihod fondova zdravstvenog osiguranja, teško da će doći do kraja ove godine, navode iz Upravnog odbora uprave za indirektno oporezivanje.

Iako su se premijeri Federacije i Republike Srpske, Fadil Novalić i Željka Cvijanović 09. septembra usaglasili oko toga, odluka još nije donijeta, jer su pored prijedloga premijera entiteta, stigli i drugi prijedlozi. Iz Upravnog odbora Uprave za indirektnog oporezivanja Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da su dobili više incijativa za izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH zbog čega je formirana radna grupa koja je dobila zaduženje da dostavi prijedlog izmjena ovog zakona uzimajući u obzir sve pristigle inicijative.

Uvodjenje novih akciza i promjena cijena je neizvjesna, ali gradjani na sam pomen poskupljenja mjenjaju raspoloženje. Ipak, čini se da nisu protiv svih povećanja cijena. Kažu, cijene cigareta bi trebalo još više povećati, ali gorivo ne.

 

Kada je riječ o zemljama regiona, benzin i cigarete najskuplji su u Sloveniji, a najjeftiniji u Makedoniji.

Više pogledajte u videu u prilogu.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže