log in

Članci poređani po datumu: subota, 03 oktobar 2015

Odliv ljekara u inostranstvo

U potrazi za boljim uslovima  rada i većom platom, sve veći broj ljekara i medicinskih sestara iz RS odlazi u zemlje EU. Samo tokom prošle godine 24 ljekara i oko 60 medicinskih sestara završilo je kurs njemačkog i engleskog jezika, što potvrđuje činjenicu da oni samo čekaju priliku kako bi otišli u EU.

Bolji uslovi rada, mogućnost napredovanja, manje radno vrijeme i veća plata, osnovni su razlozi zbog kojih medicinari odlaze sa ovih prostora.

Podaci su poražavajući i svakog dana sve alarmantniji. Ukoliko se odliv ljekara ne zaustavi RS će uskoro ostati bez edukovanog kadra. Nadležni organi ne vode računa o ovom problemu, tvrdi Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Femić ističe da nema precizne podatke o odlasku ljekara  i medicinskih sredstava u zemlje EU, jer se oni ne javljaju Sindikatu. Ipak, pouzdano zna da je iz BN otišlo 10-tak ljekara , te da većina njegovih kolega u neformalnom razgovoru potvrđuje da razmišlja o odlasku  i čeka svoju šansu.

Više pogledajte u videu kao i izjavu dr Miodraga Femića, predsjednika Stukovnog sindikata doktora medicine RS.

Bogat repertoar Centra za kulturu u oktobru

Centar za kulturu "Semberija" je za naše sugrađane i za oktobar pripremio raznovrtan repertoar. Početak mjeseca obilježiće predstave i gostovanje Zijaha Sokolovića sa kabar predstavom "Međuigre".

U bioskopu će u oktobru biti prikazan film "Pored mene", a raznovrstan program pripremljen je i za mališane. 

Po prvi put, u Bijeljini, biće održan Festival "PROTfEST" u organizaciji Teatra "Ubuntu" i Centra za kulturu. U okviru festivala od 15. do 20. oktobra biće odigrane predstave "Prometej", "Intimno" i "Katarina Blum", a najavljeni su i muzički gosti. Za sam kraj mjeseca zakazana je promocija novog albuma virtuoza na harmonici Dušana Sekulića, program "Razigrana jesen", te koncert KUD-a "Pletenica".

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže