log in

Članci poređani po datumu: petak, 13 novembar 2015

Druženje Roma iz Bijeljine, Brčkog i Tuzle

Projekat „Ekonomska podrška i inkluzija Roma“ koji finansira Crveni krst Italije obuhvata Rome sa područja Brčkog, Bijeljine i Tuzle. Ukupna vrijednost projekta je 22.000 KM, a za prvu fazu obezbjedjeno je 11,000 KM. U prvoj fazi projekta do sada je podjeljeno 150 higijenskih i paketa hrane, a u nastavku realizacije prve faze, organizovano je i druženje Roma iz Bijeljine, Brčkog i Tuzle.

Obrazovanje Roma je veoma važno kako bi i oni postali ravnopravni članovi društva, a kada je riječ o njihovom položaju u lokalnim zajednicama u kojima žive, mišljenja su podjeljena. 15- godišnji Amel Aljić iz Brčkog kaže da Romi nisu dovoljno uključeni u obrazovni sistem i da bi se to trebalo promjeniti. S druge strane, Admira Biberović iz Tuzle i Samanta Husić iz Bijeljine zadovoljne su trenutnim stanjem i ističu da su kroz projekat mnogo toga naučile.

Druga faza ovog projekta odnosi se na podjelu plastenika Romima kako bi se dugoročno riješili njihovi problemi. Taj posao će biti obavljen od januara do marta sljedeće godine.

 

Inače, prema nezvaničnim podacima u Bijeljini živi oko 250 romskih porodica, ali je, zbog njihovih kontinuiranih selidbi, veoma teško odrediti njihov broj. 

Za samo dva sata 600 novih članova Biblioteke

Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u Bijeljini , tradicionalno u novembru mjesecu, povodom obilježavanja Dana i krsne slave ustanove , odobrava popust na godišnju cijenu članarine.

Prema riječima direktora biblioteke Jovana Cvjetkovića , i ovogodišnjoj akciji odazvao se veliki broj građana Bijeljine.

-                     Za samo dva sata , učlanjeno je više od 600  novih  članova, što predstavlja veliko zadovoljstvo svih zaposlenim , jer ova ustanova ima najviše članova u cijeloj RS , za 20 % više nego što je bilo u predhodnoj godini, rekao je Cvjetković.

Građani koji su se danas učlanili ostvarili su pravo na znatno niže cijene članarine.

Za učenike osnovnih škola koji su se  tokom današnjeg dana učlanili  u biblioteku umjesto 5 KM članarina su platili  samo 1 KM, za učenike srednjih škola, studente, penzionere i osobe preko 65 godina starosti umjesto 10 KM  članarina je samo 3 KM a za ostale građane umjesto 20 KM samo 5 KM.

Bijeljinska biblioteka , kaže Cvjetković već godinama unazad bilježi veliki broj članova.

-         Prošlu godinu završili smo sa 5844 člana, a sigurni smo da će ove godine taj broj biti oko 6000. Poređenja radi, 2010. Godine imali smo 3000 članova, kaže Cvjetković .

Do današnje akcije Biblioteka je imala 3500 članova.

 

 

Preventivni pregledi za stanovništvo za endemsku nefropatiju

Bijeljinski Dom zdravlja je u saradnji sa Medicinskim fakultetima u Foči i Beogradu, organizovao preventivne preglede za stanovništvo  MZ Pučile, u cilju ranog otkrivanja endemske nefropatije.

S obzirom da je Semberija karakteristična po ovom oboljenju, stručnjaci iz ove dvije visokoškolske ustanove već šest godina rade sistematske preglede stanovništva na području grada Bijeljina.

Prema riječima Zlatka Maksimovića, direktora Doma zdravlja u Bijeljini, ljekari obavljaju preglede pacijenata i pozivaju na kontrolne pregleda ona lica koja se nalaze u rizičnoj grupi obolijevanja od endemske nefropatije.

-         Danas radimo fizikalne preglede, laboratorijske analize, te ultrazvučne preglede mještana, rekao je Maksimović i dodao da će se  Dom zdravlja i u narednom periodu baviti prevencijom.

Dosadašnji rezultati ispitivanja pokazali su dvije karakteristike, rekla je Prof.dr Ljubica Đukanović sa Medicinskog fakulteta u Foči. Semberija je i dalje najopterećenija kada je u pitanju RS. U Srbiji je karakteristično područje oko Lazarevca.

-         Endemska nefropatija i dalje postoji, iako je bilo predviđanja da će ona nestati. Bolesnici i dalje obolijevaju od ove bolesti, ali i od drugih oblika bubrežnih oboljenja, kao što je dijabetes nefropatije, istakla je Đukanović.

Prema njenim riječima veliki broj istraživanja rađen je 70-tih i polovinom 80-tih godina prošlog vijeka. Nakon toga je zbog sveukupne situacije u društvu obustavljeno, da bi od 2000.-te godine ponovo obnovljeno, dodaje ona.

"Mi znamo mnogo o ovoj bolesti. Znamo gdje se ona nalazi, i  ko od nje obolijeva. Takođe, znamo da sve više obolijevaju starija lica, koja nam se javljaju na kraju sedme decenije života, kada je moguće jedino uključiti dijalizu", rekla je Đukanović.

Međutim, i dalje se ne zna šta je uzrok, iako postoje dvije teorije o nastanku bolesti.

-         Jedna teorija je, da je to posljedica nekih biljnih toksina, koji se nalaze u jednoj biljci koja raste na žitnim poljima, a druga teorija je da je uzročnik mikotoksin- gljivica iz raznih plijesni koje zagađuju hranu koju jedu životinje, ističe Đukanovićeva. Prema riječima stručnjaka, važno je naglasiti da je ovo porodična bolest i da nasleđe ima značajnu ulogu, jer su istraživanja pokazala da se bolest obnavlja u porodicama u kojima je i ranije bilo oboljelih.

Bolest je važno otkriti u ranoj fazi , kako bi se mogla primjeniti odgovarajuća terapija.

 

Prema podacima Internacionalnog dijaliznog centra u Bijeljini se trenutno hemodijalizom liječi 276 pacijenata, od čega  oko 60 % njih boluje od endemske nefropatije.

 

Pripremila: Ljiljana Aleksić

Forum o privrednoj saradnji važan za privredu RS i Srbije

Više od stotinu predstavnika različitih sektora privrede iz Republike Srpske i Srbije učestvovaće na Forumu o privrednoj saradnji Srpske i Srbije pod nazivom "Banjaluka 2015" koji će biti održan od 18. do 20. novembra. Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u Bijeljini Slaviša Jovanović pozvao je sve privrednike iz Semberije da učestvuju na ovom forumu.

Radni dio foruma počinje 19. novembra, kada će učesnici predstaviti primjere dobre prakse privredne saradnje i mogućnosti uspostavljanja međusobnih odnosa, a biće održani i neposredni susreti privrednika.

Tog dana biti potpisan i memorandum o saradnji Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Srpske i Nacionalne agencije za regionalni razvoj Srbije, koji će predstavljati okvir za jačanje saradnje dvije agencije.

Inače ovaj događaj je važan za Razvoj privreda sa obe strane rijeke Drine. 

Više pogledajte u videu. 

Otvoreno pismo i video Regionalnog centra za vanredne situacije

Vanredne situacije (poplava, klizišta, slijeganja tla, ekstremne temperature – toplotni i hladni talas, suša, šumski i ostale vrste požara itd.) na području Semberije, Majevice i Podrinja postale su učestalije, raznovrsnije i, bez obzira da li su nastale djelovanjem prirode ili čovjeka, svakog dana prouzrokuju sve veće posljedice po ljude, materijalna dobra i životnu sredinu. Imajući u vidu i mnoge loše karakteristike XXI vijeka (vanredne situacije prouzrokovane terorizmom) koje predstavljaju veoma ozbiljnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, životima i imovini građana,  p r e d l a ž e m o:

Da se na jednoj četvrtini ili trećini od ukupne površine zemljišta Kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, na kojoj već postoje objekti sa svom neophodnom infrastrukturom, formira „REGIONALNI CENTAR ZA VANREDNE SITUACIJE“, a da preostali dio zemljišta vojne lokacije u Bijeljini bude predat Gradu Bijeljina i služi za potrebe izgradnje i razvoja Grada. 

Grad Bijeljina može sa Ministarstvom odbrane BiH da mijenja preostali dio zemljišta po principu „livada za livadu“, bez dodatne obaveze da Grad Bijeljina sagradi objekte sa kompletnom infrastrukturom za novu kasarnu na novoj lokaciji.  

„Regionalnom centru za vanredne situacije“ bilo bi povjereno ispunjavanje osnovnog zadatka:

-Blagovremeno i humanitarno reagovanje u vanrednim situacijama i uklanjanje njihovih posljedica.

Na prostoru „Regionalnog centra za vanredne situacije“ u Bijeljini svoje mjesto našle bi institucije koje brinu o bezbjednosti građana i njihovoj zaštiti u vanrednim situacijama:

1.Civilna zaštita Republike Srpske,

2.Oružane snage BiH,

3.Granična policija BiH,

4.Kancelarija za strance BiH,

5.Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 

- Centar javne bezbjednosti Bijeljina, i

6.Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina.

Napominjemo da se u bijeljinskoj kasarni nalazi HELIODROM.

Predlažemo da se, shodno Statutu Grada Bijeljina i važećim zakonima, formira radna grupa u kojoj bi bili predstavnici gore navedenih institucija i Grada Bijeljina, čiji bi zadatak bio da predloži pravni osnov, način i formu realizacije ove ideje.

Molimo podršku stanovnika Semberije, Majevice i Podrinja, kao i nadležnih institucija.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu.

 

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže