log in

Članci poređani po datumu: subota, 21 novembar 2015

Sve manja upotreba ćirilice

Ustavom RS određeno je da je službeno pismo u srpskoj ćirilica i latinica. Ipak iako je to tako, ćirilica je sve manje u upotrebi. Na ovo je ukazao i protojerej stavrofor Nedeljko Pajić koji, kako bi se očuvalo ćirilično pismo za koje mnogi kažu da je savršeno, insistira da mu računi komunalnih preduzeća dostavljaju obračune za usluge na ćiriličnom formularu i sa podacima napisanim ćirilicom.

Kaže, u Ustavu piše jedno, a u praksi  95% ljudi koristi latinicu, a svega 5% ćirilicu.

Ipak, odgovor nije dobio, a u razloge tehničke priloge zbog kojih komunalna preduzeća ne isporučuju račune na ćiriličnom pismu kaže, teško mu je da povjeruje, jer je za vrijeme posljednjeg rata i 3 godine poslije raata dobijao formulare na ćirilici.

 

Kako ističe na kraju, svi priznaju i poštuju naše pismo osim nas. Kao primjer je naveo nedavni dogadjaj kada je UNESKO tražio odredjene podatke o kulturnoj baštini Srbije i iz Beograda su mu dokumenti poslati na latinici. Iz UNESKA JE vraćena kompletna dokumentacija i zatraženo da se dostavi na službenom pismu srbije – ćirilici. Dakle, treba nam samo malo volje. 

Osjećaju li građani strah od terorističkih napada? - Anketa

Strah od mogućih terorističkih napada u BiH postao je ogroman nakon napada u Zvorniku i Sarajevu.

Građani Bijeljine ističu da strahuju od eventualnih napada ali da imaju vjeru u Policiju RS. Takođe, ističu da izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

Prema  riječima Dušana Ćeklića strah se osjeća.

-       Mora se osjećati strah . Ružno je čuti pa i na televiziji da se to negdje desilo . Svi tvrde da smo bezbjedni, i mi vjerujemo u Policiju RS, ali strah postoji. Žao mi je omladine, mi stariji smo svašta preživjeli, uključujući posljednji rat. Ipak, nije lijepo čuti ovakve informacije . Ovo je udar ne samo na drustvo, nego i na privredu.

 

Šta su nam o svom strahu rekli naši sugrađani, pogledajte u videu u prilogu.

Obuka za korištenje bijelog štapa

Bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Pored toga, omogućava okolini da prepozna slijepu osobu. Ipak, da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći obuku za samostalno kretanje tokom kog svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati. Jednu takvu obuku organizovala je Međuopštinska organizacija slijepih I slabovidih u Bijeljini. Obuku trenutno prolazi šest slijepih lica iz našeg grada. Slijepa lica u Bijeljini obučava defektolog, koji je takodje lice oštećenog vida.

Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na trotoarima, svakakvih prepreka, prepunih prodavnica i neprilagođenih prilaza državnim institucijama, potrebna im je stalna pratnja osoba koje vide.

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Mirela Đokić potpuno je slijepa već 4 godine, a vid je izgubila uslijed bolesti.

Ovo udruženje, ali I sama obuka pomogli su joj da se bolje prilagodi situaciji u kojoj se našla I lakše prihvati gubitak vida.

 

Inače ovo udruženje broji 60 članova od kojih je 60% slijepih, a ostali su slabovidi. 

Amputirci traže nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala

Zbog dugogodišnjeg  nezadovoljstva sa sadašnjim kvalitetom i načinom dobijanja  ortopedskih pomagala , Organizacija amputiraca UDAS RS sa Regionalnim udruženjima amputiraca u Bijeljini, Doboju, Trebinju i Banja Luci , zajedničkom akcijom postavljanja ortopedskih pomagala u regionalnim kancelarijama , želi  uputiti jasan zahtjev nadležnim institucijama da preduzmu hitne mjere kako bi invalidi dobili ortopedska pomagala koja će odgovarati njihovim potrebama.

Mirnim okupljanjem amputirci iz Bijeljine poručili su da je njihov položaj težak.

Novinarima se nisu obraćali , jer kako su nam rekli , danas žele da „ćute“, zato što i nadležne vlasti godinama ćute o njihovim problemima. Novinarima su podijelili saopštenje u pisanoj formi, u kojem se pored ostalog navodi da je neophodno da se u budžetu za iduću godinu planiraju i obezbjede sredstva u iznosu od oko 2.miliona KM  za nabavku ortopedskih pomagala RVI i amputircima.

Kvalitet  ortopedskih pomagala koja trenutno koriste ova lica je dosta loš i svakodnevno dovodi do pogoršanja ionako lošeg zdravstvenog stanja , posebno oštećenja kičme i zglobova.  Sa sadašnjim ortopedskim pomagalima nismo u mogućnosti da zadovoljimo osnovne ljudske potrebe ( korištenje bazena, kupališta, tuš kabine i sl.), jer proteze koje koristimo nisu predviđene za vodu  i sportske aktivnosti koje su nam neophodne , navodi se u saopštenju.

U Udruženju smatraju da RS ulaže nepotrebna dodatna novčana sredstva za njihovo liječenje i rehabilitaciju.

Iz godine u godinu prava RVI i amputiraca se umanjuju sa svakim novim pravilnikom o pravu na medicinska sredstva, a izgubili smo i pravo na ortopedske cipele kao i dodatno pravo za dobijanje kvalitetnijih proteza za aktivne amputirce.

 

Zbog toga je neophodno , stoji u saopštenju , da se na vrijeme preduzmu mjere i radnje kako bi se planirala i obezbjedila budžetska sredstva u idućoj godini za kvalitetnija ortopedska pomagala. O navedenim zahtjevima obaviješteni su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS , kao i kabinet predsjednika Vlade RS.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže