log in

Članci poređani po datumu: utorak, 24 novembar 2015

Budžet Doma zdravlja

Iako je prvobitno bilo predviđeno, smanjenje sredstava za finansiranje Doma zdravlja u Bijeljini, iz gradskog budžeta u iznosu od oko 100.000KM, poslije niza optužbi to se ipak nije dogodilo. Na poslednjoj sjednici gradskog parlamenta u Bijeljini, odbornici su usvojili rebalans tekućeg i nacrt budžeta za iduću godinu, gdje su vraćena sredstva Domu zdravlja. Iz gradske uprave ovaj put pomirljivi tonovi. 

"Domu zdravlja je vraćen novac u iznosu od 70.000KM. Kada se usvoji nacrt, javna rasprava i služi za to da se neke stvari iskoriguju još do prijedloga. I evo, mi smo tu, izašli u susret" istakao je Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije grada Bijeljina. 

Sa druge strane u Domu zdravlja kažu da su ovakvu odluku i očekivali. 

"Ja sam vjerovao da će biti vraćena ta sredstva. Znao sam da razum mora prevladati. Zbog toga je i bilo ono otvoreno pismo, jer nije logično u onoj situaciji kada Grad povećava sredstva, koja svi dobijaju, da se ustanovi koja uspješno pozitivno posluje, oduzimaju sredstva. Te sam bio ubjeđen da će ta sredstva, bar papirološki biti vraćena, a tražićemo mehanizme i siguran sam u narednom periodu da će i realno ta sredstva i stizati do Doma zdravlja, odnosno, što je i najvažnije, do korisnika naših usluga", rekao je za našu Televiziju Dr Zlatko Maksimović, direktor Doma zdravlja. 

Podsjetimo bijeljinski Dom zdravlja je nedavno uputio Otvoreno pismo gradskoj upravi u kojem je zatraženo preispitivanje odluke o smanjenju sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite. A načelnik Odjeljenja za finansije grada Bijeljina je novinarima tada rekao da je budžet grada uvećan političkom ucjenom i nagodbom.

Vrijeme pogoduje ozimim kulturama

Prvi snijeg koji je pao za vikend, brzo se i otopio zbog relativno visokih temperatura. Samim tim, umjesto zaštite zemljišta i usjeva od niskih temperatura, poslužio je za povećanje preko potrebne vlage zemljištu. Kako navodi Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u Semberiji je za vikend palo oko 30 litara padavina po metru kvadratnom. 

Na poranim parcelama će poslužiti za prikupljanje zimske rezerve vlage. 

Inače pšenica i strna žita mogu da izdrže i relativno niske temperature. Prema nekim podacima i do 13 stepeni ispod nule. Tako da neće biti negativnog uticaja i u ovom momentu nema bojazni od izmrzavanja, zaključuje Zarić.

Više pogledajte u videu u prilogu. 

Brojni podsticaji za mala i srednja preduzeća

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Bijeljina realizuje četiri javna poziva tokom godine. Na dopunski javni poziv za podsticaj malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom na području Semberije, javilo se pet preduzeća, koja su ispunila uslove konkursa. Prema riječima direktora ove agencije Slaviše Jovanovića odziv je bio zadovoljavajući.  Ovaj javni poziv završen 17. novembra, a odnosio se isključivo na proizvodna preduzeća, koja imaju obavezu da zaposle određen broj radnika, rekao je Jovanović i istakao da ovi poslodavci u naredne dvije godine ne smiju otpustati radnike.

Javni poziv za podsticaj malih i srednjih preduzeća koja se bave proizvodnjom realizovan je i tokom mjeseca septembra ove godine. Prema riječima Jovanovića na ovaj poziv prijavilo se 15 preduzeća od čega je njih 13 ispunilo uslove. Velika zainteresovanost je bila od strane preduzeća, pa smo odlučili omogućimo zainteresovanim poslodavcima da kroz javne pozive zaposle nove radnike i dobiju besplatna sredstva.

Takođe, u oktobru mjesecu sproveden je i javni poziv za sufinansiranje, odnosno uvođenje iso-standarda na koji su se javila tri preduzeća, od kojih je samo jedno ispunilo potebne uslove. 

Ugovori sa poslodavcima biće zaključeni početkom decembra mjeseca, a ukupna vrijednost svih projekata je blizu 50.000 KM. 

Više pogledajte u videu u prilogu.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže