log in

Članci poređani po datumu: petak, 27 novembar 2015

Sutra Radnik dočekuje Željzničar iz Sarajeva

Nakon serije dorbih rezultata i najboljeg plasmana u istoriji FK Radnika, sutra  nas na gradskom stadionu očekuje derbi susret ovog kola u kome Bijeljinci dočekuju Željezničar iz Sarajeva, ekipa koju je Radnik u prvom dijelu sezone savladao na Grabavici sa 2:1 I od tada je i počeo uspjeh bijeljinskog koluba. U Radniku najavljuju veliku bornbu, iako imaju velikih problema oko sastava tima.

Asmir Avdukić golman Radnika imaće velikih problema, jer komletna zadnja linija ekipa neće biti na raspolaganju u ovom meču.

U napadu golovi se očekuju od Marka Obradovića, najboljeg strijelca Bieljinaca u ovoj sezoni.

 

Susret na gradskom stadionu počinje sutra u 13 časova a iz klupa pozivaju navijače i simpatizere da dodju na gradski stadion, pomognu igračima da ozvojevaju još jednu pobjedu, i tako na oproštaju u ovoj godini sa gradskog stadiona, prirede svima još jednu radost.

  • Objavljeno u Sport

Zahtjev za održavanje sastanka Savjeta mjesnih zajednica

Predsjednici dvadeset i jednog savjeta MZ, iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata uputili su 19. novembra zahtjev gardonačelniku Bijeljine  sa ciljem održavanja sastanka  kako bi se što prije počelo sa riješavanjem nagomilanih problema sa kojima se susreću gradjani. No ni do danas od gradske uprave nisu dobili nikakav odgovor, a vršilac dužnosti prdsjednika GO SNSD Bijeljina, Siniša Makismović je istakao da gradonačelnik ima različite aršine prema predsjendicima Savjeta iz ove stranke u odnosu na one iz SDS-a

Gradonačlenik Biejljine Mićo Mićić demantuje da ima bilo kakve podjele medju predsjendicima u MZ te dodaje da su nakon izbora, koji su održani u aprilu, organizovani sastanci sa svim predsjednicima na kojima su dogovreni dalji načini rada i saradne sa gradskom upravom.

Iz SNSD-a upućuju kritike na rad garonačlenika te poručuju da niti gradjani,  niti poslanici i odbornici SNSD-a ne mogu riješavati te problem i s toga je potrebna i pomoć gradske uprave.

Maksimović je kao primjer naveo predstavnike MZ Patkovača koji su se više puta do sada odbraćali gadonačleniku ali odgovora nije bilo. Očigledno da je, iako do narednih izbor ima nešto manje od godinu dana, predizborna kampanja uveliko počela i da se stranke bore za svoje mejsto na političkoj sceni Bijeljine.

Akcija zaštite zelenila u gradskom parku

Početkom devedesetih godina, 19. vijeka  prostor današnjeg Gradskog parka bila  je zapuštena ledina zvana Pašića-meraja, koja je služila za stočnu pijacu u pazarne dane, a ostatak sedmice koristili su je seljaci iz okolnih sela za odmor zaprežnih konja i volova, a oko njih je rijetku travu brstila sitna stoka bijeljinske sirotinje. U jesen se livada pretvarala u kaljugu, a zimi se ledila i postajala idealno mjesto za zabavu djece iz okolnih naselja.

Ledina bi vjerovatno ostala još dugo zapuštena da mladi opštinski beamter, ali i zaljubljenik u prirodu, početkom 1891. godine nije zatražio, a Opština odobrila kupovinu sadnica za budući park. Johan Kajzer je od početka ideju podizanja parka shvatio njemački pedantno i predano. Nakon izrade plana budućeg parka, napravljenog po ugledu na parkove u Austriji i Mađarskoj.

Daans je ovo jedan od najljepših dijalova našeg grada, a nakon prošlogodišnjih poplava i velikih temperatura u poslednje vrijeme, veliki broj stabala u gradskom parku se počeo sušiti. Gradska uprava je pokrenula akciju za zaštitu zelenila u parku a gradonačlenik Mićo Mićić je sa svojim saradnicima danas simbolično zasadio prvu sadnicu.

 

Mnoge generacije mladih su se u Parku prvi put zaljubile ili poljubile, mnoge dobre knjige su pročitane ovdje i napravljeni prvi koraci ili krugovi biciklom. Po dešavanjima u Parku su se mjerila godišnja doba – u tople mjesece korzo i muzika su bili u Parku, a u poznu jesen i u zimu, korzo se selio na glavnu ulicu, a muzika u hotel.  Za starije sugrađane i rekreativce Park je, prije svega, oaza čistog vazduha i utočište mira, tišine i hladovine, a za djecu to je idealan prostor za igru.

Raste broj porodica sa više djece

Za 11 mjeseci ove godine, matična služba grada Bijeljina u matičnu knjigu rođenih upisala je 1049 beba što je za desetak više nego prošle godine. Zanimljiva je činjenica da je od upisanih novorođenčadi većina treće ili četvrto dijete u porodici, što je znak da su bračni parovi smjeliji i hrabriji kada je riječ o proširenju porodice. Kako navode u Matičnoj službi, novorođene bebe su sedam, osam i više godina mlađe od svoje braće i sestara. Takođe, dječaci su u blagoj prednosti kada je riječ o broju rođenih. Među novorođenim je 550 dječaka i 499 djevojčica, izjavila je šef Matične službe grada Bijeljina Dragana Ljubojević.

U odnosu na prethodnu ove godine su najpopularnija bila tradicinalna imena. Teodora je među djevojčicama bilo najpopularnije ime, a Stefan među dječacima.  Imena koja su roditelji birali za djevojčice su  i  Dunja, Marija, Sara i Jana, a za dječake Aleksandar, Mihajlo i Pavle.

 

U posljednjih nekoliko godina roditelji djeci daju i neobična imena kao što su Čarna, Katja, Nika, Isak i Lukijan.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže