log in

Članci poređani po datumu: sreda, 04 novembar 2015

Ponuđači odustaju od mjerenja aerozagađenja

Od 20. oktobra prošle do 20. septembra ove godine, aerozagađenje je mjerio Tehnički institut u Bijeljini na tri postavljene mjerne stanica. Međutim, aerozagađenje na području grada se zvanično ne mjeri od 30. septembra ove godine, pa je javnost uskraćena za informaciju koji je nivo zagađenosti vazduha. Naime, na raspisani javni poziv za obavljanje ovog posla u predstojećoj sezoni nije se javio Tehnički institut, a ni sa onim koga je izabrala gradska uprava, ugovor nije sklopljen.

"Jer je ponuđač odustao od mjerenja. Ponovo smo pokrenuli postupak javne nabavke za mjerenje zagađenja. Tako da nećemo, vjerovatno dok se procedura ne ispoštuje i neko ne pristane da mjeri aerozagađenje, ga ni mjeriti do negdje januara ili februara", rekla je za našu Televiziju Suada Popović iz Odjeljenja za stambeno-komunalen poslove i zaštitu životne sredine.

Već duže vrijeme u Bijeljini se govori o preduzimanju mjera kojima bi se dugoročno riješio problem zagađenja vaduha na čije povećanje još od 2009. godine ukazuju iz Udruženja "Eko put".

Za mjerenje aerozagađenja iz gradskog budžeta izdvojeno je 80.000KM, pa se s obzirom na trenutno nedefinisane okolnosti postavlja pitanje da li je ovaj iznos prihvatljiv za one koji bi se trebali prihvatiti ovog posla.

Više o ovoj temi pogledajte u videu u prilogu.

Pripremila: Miroslava Perendija

Ilustracija: Mladen Ivanovic

Dolazak Vučića u BiH je veliki posao za službe bezbjednosti

Ponovni dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u BiH može se posmatrati iz političkog i bezbjednosnog ugla, kaže ekspert za bezbjednost, Predrag Ćeranić. 

U političkom smislu to govori da se premijer Vučić uzdigao iznad svih dnevno političkih motiva, što mnogi drugi političari u regionu nisu učinili, te za prioritet stavio postavljanje što boljih odnosa između Srbije i BiH, odnosno srpskog i bošnjačkog naroda.

"U bezbjednosnom smislu to je novi veliki posao za službe bezbjednosti BiH, ali i za MUP RS, kada je u pitanju Srebrenica. Dolazak u Sarajevo vjerovatno će biti propraćen brojnim bezbjednosnim mjerama, kako se ne bi dogodilo ništa slično onome što se desilo, kako ne bi bio upućen niti jedan ružan pogled prema premijeru Srbije", rekao je Ćeranić za našu Televiziju.

Kada je riječ o dolasku u Srebrenicu, ćeranić kaže da je prema Zakonu o mezarju koji je donio OHR sam prostor mezarja tokom obilježavanja godišnjice događaja u ovoj opštini u nadležnosti agencije za provođenje Zakona BiH, koji isključuje MUP u obezbjeđivanju gostiju i skupa na prostoru mezarja.

Ćeranić podsjeća da je čovijek koji je priveden zbog napada na Vučića u Srebrenici nosio majicu na kojoj je pisalo OG Jug, da do sada nije poznato šta to znači, a da bi ministar bezbjednosti BiH mogao dati taj odgovor, kaže da je OG jasna asocijacija na operativnu grupu Jug za koji se ne zna ni šta je ni odakle potiče, ta da bi se time trebale pozabaviti agencije za provođenje zakona u BiH.

Ni na ovo ni na niz drugih pitanja koja proističu iz događaja u Srebrenici od 11. jula nema odgovora, zaključio je Ćeranić.

Pripremila: Dragana Dimić

Slika: uk.reuters.com

Šestočlana porodica u Janji stambeno zbrinuta

Nije mali broj onih koji su ostali bez krova nad glavom u prošlogodišnjim poplavama. Međutim uz pomoć donatora neki su uspjeli organizovati život iznova. Šestočlana pododica Andrić u novom naselju Janja dobila je ključeve novoizgrađene kuće, čija je rekonstrukcija uz pomoć donatorskih sredstava počela u junu ove godine.

Od 2003. godine živeli su Andrići u neuslovnom objektu i tako pod pločom dočekali stogodišnje vode koje su im u potpunosti ruinirale kutak za stanovanje. Nevolju je pratila i bolest pa izlaza krajem prošle godine nije bilo.

Onome što danas imaju a što im je do nedavno nedostajalo najviše su se obradovali najmlađi ukućani.

Uz pomoć njemačke eparhije u 40 crkvenih opština pokrenuta je dobrotvorna akcija u prikupljanju pomoći koja je namjenjena poplavljenima, za samo tri mjeseca na raspolaganju je bilo oko 350.000 eura. Uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja rečeno je da se ovim novčanim prilogom pomogne porodicama koje su pretrpjele ogromnu štetu u poplavama.

Za izgradnju kuće porodici Andrić u novom naselju Janja 20.000 eura donirala je humanitarna organizacija iz Kelna dok je dio potrebnih sredstava obezbjedila Srpska pravoslavna crkva preko crkvenih opština. U izgradnju ovog stambenog objekta utrošeno je oko 48.000KM.

Uz pomoć donatorskih sredstava iz njemačkih crkvenih opština zbrinuto je do sada još šest porodica na području Dobojske regije. Ključeve još četiri novoizgrađene kuće dobiće za dva dana i porodice na području Kladova i Negotina.

Završena zgrada za socijalno stanovanje

Na području Bijeljine za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica koristi se nekoliko lokacija. Tačnije, trenutno je aktivan tzv „Sivi dom“ i jedan stan za socijalno stanovanje koji je u julu osposobio Centar za socijalni rad. Dobre vijesti su da su radovi na zgradama za socijalno stanovanje u Amajlijama i Novom naselju završeni i da se čeka još samo upotrebna dozvola, a prve porodice će se useliti 17. novembra.

Infrastrukturu, odnosno zemljište za izgradnju i potrebnu dokumentaciju obezbjedio je grad. Projekat je sa nešto više od 600.000 KM finansirala organizacija Hilfsferk Austrija Internacional.

Kada je riječ o zgradi u Amajijama, ima 16 stanova površine od 35 do 45 kvadrata, a korisnici su, kako navode u Odjeljenju za društvene djelatnosti već odabrani. Za romske porodice obezbjedjeno je 12 stanova.

S druge strane, u Centru za socijalni rad navode da je sve više onih koji se Centru obraćaju kako bi im bilo riješeno stambeno pitanje.

„Sivi dom“ , u koji centar smješta socijalno ugrožene u katastrofalnom je stanju i iako u njemu živi 19 lica, skoro je neuslovan.

Zabrinjavajuća je i činjenica da nisu samo oni koji su usamljeni i već dugi niz godina na ulici problem. Kako kažu u Centru, sve je više roditelja koje su djeca zaboravila i zapostavila i koji zbog starosti nisu u mogućnosti da se brinu o sebi.

 

Inače prema podacima organizacije Hilsferk koja u BiH provodi projekat stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih, u BiHoko 30.000 porodica nema krov nad glavom, a nakon prošlogodišnjih majskih poplava taj broj premašio je 80.000.

Više pogledajte u videu u prilogu.

Pripremila: Ivana Pejičić

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže