log in

Članci poređani po datumu: četvrtak, 05 novembar 2015

Novi kvarovi na toplotnoj mreži u Bijeljini

Nakon dvodnevnog prekida u isporuci toplotne energije korisnici usluga bijeljinske Toplane ponovo imaju tople radijatore. 

"Mi smo u ponedjeljak i utorak otklonili kvar na dvije cijevi, odnosno ukupno su bile četiri rupe koje smo sanirali i utorak naveče smo pustili grijanje i grijanje teče normalno, bar što se tiče korisnika.", rekao je za našu Televiziju Radomir Marjanović, direktor JP "Gradska toplana".

Međutim, u međuvremenu su otkriveni novi kvarovi. Ponovo je evidentiran gubitak na mreži, rekao je Marjanović, te sada pokušavaju da pronađu gdje kvar, kako bi mogli pristupiti njegovom otklanjanju. Korisnici Toplane ne osjete, jer je grijanje redovno, dok su službenici Toplane na terenu i pokušavaju pronaći kvar. 

Mreža se redovno dopunjava, kaže Marjanović, kako se ne bi izgubio pritisak. Radnici čine ogromne napore uz stučne ekipe kako bi što prije ovaj kvar locirali, a potom i otklonili. 

22. Višnjićevi dani počeli podizanjem zastave

22. po redu "Višnjićevi dani" svečano su otvoreni podizanjem zastave i polaganjem vijenca ispred biblioteke koja nosi ime "srpskog Homera".

Ovogodišnja manifestacija protiče u znaku velikih jubileja, 255 godina od rođenja Kneza Ive od Semberije i 100 godina od rođenja Branka Ćopića. 

Srpski književnik i akademik Rajko Petrov Nogo istakao je tom prilikom da su ovakvi događaji potrebni našem narodu.

Inače manifestacija "Višnjićevi dani" ove godine trajaće pet dana, a pripremljen je bogat program i brojni naučni skupovi.

Više pogledajte u videu u prilogu.

 

Izložba o modi srpske elite u Muzeju "Semberija"

"Sve što dođe sa Zapada uvijek nam se čini bolje i značajnije, ne samo u modi, ali većina toga prođe i tek ponešto postane i dio srpske tradicije, kao što ova izložba pokazuje modu srpske vlastele koja je bila u evropskom duhu", rekao je ministar Malešević na otvaranju izložbe. 

Direktor Muzeja "Semberija" Momčilo Koprivica rekao je da je slavni Dositej Obradović prvi je u Srbiju donio dah mode sa Zapada. On je ukazao na značaj bogate srpske narodne tradicije koja bi i u modi mogla da bude daleko više iskorištena.

Foto-dokumentarna izložba o modi srpske elite od 1804. do 1918. godine priređena je u saradnji sa Centrom za istraživanje digitalne kulture Beograd i dio je tradicionalne kulturne manifestacije "Višnjićevi dani" u Bijeljini. Izložba će biti otvorena u do 28. novembra.

Više o izložbi kao i izjave pogledajte u videu u prilogu.

Pripremila: Dragana Dimić

 

Svečana akademija u okviru "Višnjićevih dana"

Svečanom akademijom "Filip Višnjić i knez Ivo od Semberije" u Bijeljini večeras je ukazano na značaj očuvanja srpskog jezika i ćirilice, koji su snaga duhovnosti i nacionalnog identiteta Republike Srpske i Srba gdje god da žive.

Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom blagoslovio je skup i ukazao na značaj narodnog pjesnika i guslara koji je svjedočio srpsko duhovno stvaralaštvo.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević u obraćanju na svečanosti pozvao je na očuvanje srpske tradicije, istorije i duhovnosti.

U programu Svečane akademije učestvovali su Srpsko crkveno-pjevačko društvo "Srbadija" i pjesnici Jovanka Stojčinović Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Zoran Kostić i Ranko Pavlović.

Kako je bilo na svečanoj akademiji, pogledajte u videu u prilogu.

Pripremila: Ivana Pejičić.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže