log in

Članci poređani po datumu: ponedeljak, 14 decembar 2015

Mlijeko poteklo samo do Hrvatske

Domaće mljekare za tri mjeseca, od kada im je omogućen izvoz u Evropsku uniju, nisu uspjele znatnije da se pozicioniraju na tom tržištu i izvozile su samo male količine mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

Osigurana elektrifikacija 121 povratničkog doma

Sporazumima o saradnji ukupne vrijednosti 267.420 KM, a koje su u Lukavcu danas potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac te načelnici općina Brod, Derventa, Han Pijesak, Lukavac, Novi Travnik, Osmaci, Pelagićevo i Srebrenica te direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i direktori elektrodistribucija Bijeljine i Doboja Zlatan Lazarević i Milenko Cvijanović, bit će osigurana elektrifikacija 121 povratničkog doma i stvoreni najosnovniji uvjeti održivog povratka.

 

Ministrica Borovac je ovom prilikom naglasila da je Ministarstvo, odnosno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, predano rješavanju egzistencijalnih problema povratničke populacije u našoj zemlji kao jedne od najugroženijih kategorija našeg stanovništva.

 

-          Nažalost, i 20 godina nakon rata ta populacija se i dalje susreće sa nepostojanjem ni minimuma uvjeta za povratak kao što je nepostojanje elektro ili putne infrastrukture, a potom i nemogućnosti zaposlenja, zdravstvene zaštite, obrazovanja... – navela je ministrica Borovac poručujući kako se u tome ogleda obim posla koji je pred Ministarstvom i njegovim partnerima u narednom periodu.

 

Za rješavanje problema elektrifikacije 2008. godine do danas izdvojeno je 14,5 miliona KM čime je omogućeno priključenje 2.000 obnovljenih stambenih jedinica povratnika na elektro-mrežu u više od 60 općina.

Božićni ciklus predavanja "Pred vratima života"

U organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini je održano drugo po redu predavanje u okviru Božićnog ciklusa na temu : “Pred vratima života” o kojem je govorio Prof. dr Nenad Babić.

Babić, se  tokom posljednje dvije decenije bavi organizovanjem tribina i naučnih skupova o populacionoj  politici, a donedavno je bio i nacionalni koordinator za pitanje populacione politike.

Na predavanju u Bijeljini, Babić je govorio o tri segmenta, porođaju, stanju u Republici Srpskoj, te prijedlozima natalitetne politike.

-         Natalitetna politika u RS nalazi se u delikatnom stanju, a prirodni priraštaj je godinama negativan, kaže Babić i dodaje da je od 2002.godine pa sve do danas u kontinuitetu smanjena  stopa nataliteta.

To je glavni problem danas, jer smrt ne može da vodi protiv života, a nedovoljno rađanje je osnovni problem ocjenjuje Babić.

-         Od 1996 godine do 2011 . rođeno je 186.903 djece, što je  u prosjeku godišnje 11.681 beba. U istom periodu  umrlo je 209.169 lica , što je u prosjeku godišnje 13.073. rekao je Babić.

 

Apsolutni prirodni priraštaj je negativan, u prosjeku 1391 lice rođeno je manje za svaku godinu, istakao je Babić, pozivajući se na podatke iz statističkih godišnjaka koje objavljuje RS.

Bezbjednosne mjere podignute na najviši nivo

Na području koje pokriva CJB Bijeljina, bezbjednosne mjere podignute su na najviši  nivo nakon terorističkog napada u Sarajevu i incidenta u Policijskoj stanici u Zavidovićima.  Građani su primjetili prisustvo policije sa „dugim cijevima“ ispred važnih institucija u gradu, a u CJB Bijeljina ističu da su u stanju pripravnosti.

Prema riječima načelnika CJB Bijeljina Žarka Ćosića, na području koje pokriva ovaj centar u toku noćnih sati obezbijeđene su sve policijske stanice.

Ćosić je rekao da je stanje bezbjednosti na području  ovog centra tokom mjeseca novembra zadovoljavajuće.

Darko Kovrlija, načelnik Sektora kriminalističke policije istakao je da je tokom proteklog vikenda na području Zvornika uhapšen Drago Crnomarković, osumnjičen za krivično djelo falsifikovanje isprava, koji je nakon otpusta, danas ponovo uhapšen.

On je rekao da će ovo lice u toku dana biti predato Sudu BIH na dalje postupanje  po međunarodnoj potjernici. 

Prema policijskim podacima u oblasti JRM zabilježena su 92 narušavanja  tokom mjeseca novembra, što predstavlja za oko 27 % manje u odnosu na uporedni period.

Inspektor Sektora za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je da su u novembru evidentirane 134 saobraćajne nezgode, od čega  tri sa poginulim licima. Četiri lica su u ovim nezgodama zadobila su smrtne povrede, devet je bilo sa teškim tjelesnim povredama, 31 sa lakšim i 91 sa manjom materijalnom štetom.

-         Saobraćajne nesreće sa poginulim  licima zabilježene su u Bijeljini u kojoj su dva lica poginula, u Loparama sa jednim poginulim licem  i Srebrenici gdje je takođe jedno lice smrtno stradalo, rekao je Knežević.

U 10 odsto saobraćajnih nezgoda izazivač je bio pod dejstvom alkohola.
CJB Bijeljina će  u narednom periodu pojačati kontrole učesnika u saobraćaju zbog predstojećih praznika.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže