log in

Članci poređani po datumu: četvrtak, 17 decembar 2015

Elektro-Bijeljina organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi (Video)

Radnici preduzeća „Elektro -Bijeljina“ organizovali su danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi, kojoj se odazvalo oko 60 radnika iz Radnih jedinica  Bijeljina i Zvornik.

Prema riječima Branislava Sekulića predsjednika Aktiva DDDK „Elektro-Bijeljine“, ovakve akcije organizuje se tri puta tokom godine.

-         Naš aktiv samostalno organizuje tri akcije tokom godine u radnim jedinicama. U aprilu smo organizovali akciju u Zvorniku, u julu u Bratuncu, a danas smo u Bijeljini, rekao je Sekulić.

Kostadin Jovanović radnik „Elektro-Bijeljine“, aktivno učestvuje u svim organizovanim akcijama.

-        Do sada sam preko 18 puta darivao krv, odazivam se i na privatne pozive za lica kojima je neohodna transfuzija", rekao je Jovanović.

Aktiva DDDK „Elektro-Bijeljine“ , trenutno broji oko 250 članova, od kojih je 200 aktivnih davalaca. Za potrebe Transfuzijske medicine u Bijeljini i Zvorniku danas je prikupljeno oko 60 doza krvi.

Ovaj aktiv je  i sastavni dio DDDK „Rudar“ iz Ugljevika i funkcioniše petu godinu.

Radnici „Elektro-Bijeljine“, pored ove aktivnosti tokom godine dobrovoljnim  prilozima  učestvuju u akcijama  za pomoć  ugroženim licima.

 

U bijeljinskoj Biblioteci predstavljena sabrana djela Borislava Pekića

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini  predstavljena su  sabrana djela Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti  20. vijeka, romansijera , dramskog pisca i filmskog scenariste.

Izdavačka kuća Laguna, objavila je  njegova književna dela u 14 knjiga.

Supruga  Borislava  Pekića , koja danas uređuje rukopise svog pokojnog supruga , rekla je da stalno radi na njegovim djelima i da joj se čini kao da je on i danas prisutan i živ. Kaže da se često  nasmije njegovim pasažima koje obrađuje u rukopisima.

Iako po profesiji arhitekta, posao koji   kako kaže,  sada radi  je izuzetno odgovoran i za nju predstavlja oblast kojom se nikada ranije nije bavila.

Dnevnici, pisma, korespodencija sa raznim prijateljima i rođacima , intervjui, eseji, trake i ostali zapisi su neiscrpno blago, koje danas broji preko 30.000 strana.

Ona je istakla da dio sebe unosi u suprugova djela kroz fusnote u kojima pojašnjava likove koji se pominju u njegovim djelima. 

Pekićeva  sa kćerkom, zetom i unukom vodi  i  Fondaciju "Borislav Pekić .

 

Izdavačka kuća Laguna, prvi put u Pekićevom umetničkom stvaralaštvu, objavljuje njegova celokupna književna dela u 14 knjiga.

A gdje će bijeljinci dočekati novu godinu? (Video)

“Gdje za Novu godinu?” - Bez konkurencije ovo je najčešće postavljano pitanje tokom decembra mjeseca. Oni koji će Novu 2016. dočekati na nekoj daljoj destinaciji, ove godine su nešto ranije počeli sa rezervacijama. Medju njima prednjači omladina.

Novogodišnja euforija u Bijeljini polako počinje. Većina građana sigurna je gdje će dočekati Novu godinu. Oni mlađi odlučuju se uglavnom za lokalne kafiće i klubove,a stariji restorane i hotele.

Ugostitelji sa područja Bijeljine već su počeli sa rezervacijama za doček, koje se kreću od 30 do 80 maraka, kao i predhodnih godina.

U turističkim organizacijama na području Bijeljine ističu da su sa rezervacijama aranžmana počeli još u novembru mjesecu. Za putovanje van Semberije odlučuju se uglavnom mlađi sugrađani.

Najviše interesovanja vlada za planinskim centrima Jahorina i Zlatibor.

Međutim, ima i onih koji će Novu godinu dočekati u nekoj od evropskih metropola.

Sanja Nikolić iz Turističke agencije „Semberija transport“ , ističe da se bijeljinci najviše opredjeljuje za Rim, Veneciju, Veronu  i Istanbul.

-         U odnosu na predhodne godine, ove je slabiji interes za egzotične destinacije. Prošle godine bilo je zainteresovanih za Tajland, a ove godine građani se uglavnom  opredjeljuju za evropske gradove, rekla je Nikolićeva.

Ipak, veći dio građana i ovu novogodišnju noć dočekaće kod kuće.

 

Iz  gradske  uprave još uvijek nema zvanične potvrde o dočeku novogodišnje noći na gradskom trgu, tako da je i ova solucija za one sa plićim džepom neizvjesna, pa će se za provod morati sami pobrinuti.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže