log in

Članci poređani po datumu: petak, 25 decembar 2015

Sutra početak izgradnje spomen-obilježja posvećenog majkama

U krugu Sabornog hrama Presvete Bogorodice u Bijeljini sutra će početi izgradnja spomen-obilježja posvećenog svim majkama koje su izgubile sinove u nekom od prethodnih ratova - od Kosovske bitke do danas, najavljeno je iz Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice.

Radno vrijeme u praznične dane

Svi ugostiteljski, zanatsko-preduzetnički i trgovinski objekti u Bijeljini, od 28. decembra do 15. januara, mogu raditi sat duže u odnosu na ranije propisano radno vrijeme.

Obilježen katolički Božić u Bijeljini

Katolički vjernici bijeljinske župe Božić dočekuju bdenjem koje simbolizuje iščekivanje Hrista, a ukrasima ukrašavaju Božićno drvce. U Hramu Prečista Srca Marijina povodom obilježavanja najradosnijeg praznika Božića župnik Marko Zubak služio je svečanu misu kojoj je prisustvovalo oko 30  vjernika.

On je istakao da je na bdenju bilo oko 100 prisutnih, svih vjeroispovjesti, što njega posebno raduje.  Okupljeni vijernici istakli su da je ovo za njih praznik porodice, ljubavi i sloge i poželjeli su svima mir i blagostanje.

Koliko je katolika u Bijeljini, tačno se ne zna, ali prema podacima od prije nekoliko godina, u bijeljinskoj župi ima oko 100 Hrvata iz župe Prečistog srca Marijinog, te oko 90 Slovaka okupljenih oko Slovačke evangelističke crkve, koji takođe proslavljaju Božić 25. januara.

 

Inače, Katolička crkva u Bijeljini postoji već skoro 130 godina i trenutno se nalazi na Privremenoj listi spomenika BiH.

Niže cijene poreza na nepokretnosti (Video)

Poreska uprava, područni centar Bijeljina, obuhvata 6 opština i u centru su zadovoljni rezultatima rada i efikasnošću naplate u 2015. godini. Kada je riječ o naplati plan je skoro ispunjen i do kraja godine može se očekivati povećanje naplate doprinosa i direktnih poreza u odnosu na prošlu godinu.

Službenici poreske uprave su ove godine imali nekoliko kontinuiranih akcija kontrole rada poreskih obveznika prevashodno kada je u pitanju izdavanje fiskalnih računa, a samo prije nekoliko dana na području Bijeljine povremeno je zatvoreno nekoliko objekata, kod kojih je ustanovljeno neizdavanje fiskalnih računa.

Poreski obveznici koji izdaju fiskalne račune su u neravnopravnom položaju u odnosu na one koji vrše izdavanje, a nakon ovogodišnjih akcija, poreski obveznici su se u znatnoj mjeri disciplinovali.

Ovih dana u proceduri je izrada zakona koji bi regulisao otvaranje novih firmi, posebno na one koji zatvaraju stare zbog neizmirenih poreskih obaveza, a nastavljaju sa novim u istoj djelatnosti i sa istim vlasnicima.

Vulović je pozvao građane da do kraja godine izmire svoje obaveze koje su nastale zbog obaveza plaćanja poreza na nepokretnosti, koji će od naredne godine na području Bijeljine biti smanjen sa 0,25 na 0,20%.

Već sada su napravljeni planovi za 2016. godinu, gdje se pored redovnih poslova planira i niz drugih aktivnosti u cilju poboljšanja rada službe. 

Na kraju još jedom su iz poreske uprave apelovali na sve građane da izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza za nepokretnosti te poslovne subjekte da izdaju riskalne račune kako se ne bi morale primjenjivati nepopularne mjere prinudne naplate.

Pretplatite se na RSS feed

Društvene mreže