log in

Paladijum ruši zlato s trona najdragocjenijeg metala

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cijene paladijuma na svjetskim berzama su uzletele dostižući rekordne visine usljed sve izraženije nedovoljne ponude tog plemenitog metala. Očekuje se da će automobilska industrija, vodeći potrošač tog metala, imati najveći uticaj na dalji porast cijene.

Cijena paladijuma je u utorak zabilježila rekordan nivo od 1.233,82 dolara za uncu, suzivši cjenovni odnos prema unci zlata na najnižu marginu u skoro 16 godina.

Paladijum je danas s cijenom pretekao zlato, trgujući se za 1.251 dolar po unci, dok su fjučersi zlata trgovani za 1.241 dolara po unci.

Ovaj plemeniti metal je od sredine avgusta skočio za 49 odsto, zbog čega je američki list Volstrit džornal nazvao paladijum najboljom imovinom za investitore.

Paladijum se tradicionalno koristi u katalitičkim konvertorima čija je namjena da kontrolišu emisiju izduvnih gasova pretvarajući toksične gasove i zagađujuće materije u manje toksične i zagađujuće. Skoro 70 odsto tražnje za paladijumom dolazi od svjetskih proizvođača automobila, prema podacima koje je prikupila konsultantska grupa CPM.

Najveći dio ovog rijetkog metala se eksploatiše u rudnicima dvije zemlje. Naime, više od 80 odsto globalne proizvodnje paladijuma dolazi kao nusprodukt iz rudnika nikla u Rusiji i rudnika platine u Južnoj Africi, prenosi Raša tudej.

(RTS)

Društvene mreže