log in

Iskoristio propust bankomata, podigao milione

foto: ilustracija foto: ilustracija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Programer iz Kine našao je “rupu“ u programu bankomata i iskoristio je, podigavši više od milion dolara.

Banka mu je oprostila - to prvo treba da vam kažemo! Jer, čovek je očigledno genije, iskoristio je propust bankomata, za koji banka nije ni znala da postoji.

Da, zvuči kao neverovatna priča - neko je pronašao način da natera bankomat da “ispljune“ sav keš, koji ima u sebi, s tim što ovo nije neverovatna priča, nego stvaran događaj. Jedan Kinez je uspeo da natera bankomat da mu isplati sedam miliona juana (preko milion dolara) Huaxia banke iz Kine, koristeći neverovatnu “rupu“ u softveru.

Softver banke nije registrovao promene na računu korisnika na prelasku jednog dana u drugi, oko ponoći, što je Kinu Kišengu omogućilo da povlači sredstva praktično u nedogled, a da mu sistem ne registruje te iznose adekvatno. Ipak, da bi sprečio bankomat da prijavljuje grešku u sistemu ovaj Kinez, inače programer, iskoristio je softver bankomata tako da je u njega stavio skripte, koji onemogućavaju dojave o greškama.

Ova prevara trajala je od novembra 2016. sve do januara 2018. godine sa 1.358 transakcija u vrednosti od preko milion dolara. U januaru je banka nekako otkrila prevaru i prijavila je nadležnima, koji su bili zatečeni kasnijom odlukom banke da se povuče iz slučaja i ne tuži korisnika.

Huaxia Bank je, valjda zbog lošeg publiciteta odlučila da prihvati argument Kinu Kišenga, koji je rekao da je samo želeo da testira koliko će moći da vara banku. Novac je vraćen u banku, ali su kineske vlasti, ipak isterale slučaj do kraja i Kina čeka zatvorska kazna od 10 i po godina zbog toga što je prebacio novac na privatan račun i jedan mali deo uložio u biznis.

Banka je odbila da dalje komentariše slučaj, objavio je The Verge,

(mondo.rs)

Društvene mreže