log in

Indijska vojska objavila dokaz da Jeti postoji

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Indijska vojska je na svom nalogu na „Tviteru“ objavila da je pronašla otiske stopala Jetija u blizini logora u Makaluu na Himalajima.

Ova objava indijske vojske izazvala je buru pošalica i nevjerice kod gotovo šest miliona pratilaca, koliko ih ima nalog indijske vojske na Tviteru.

Jeti - divovsko majmunoliko stvorenje - često se pojavljuje u južnoazijskom folkloru. Nema dokaza da postoji, ali legenda ne gubi na snazi i privlačnosti.

Vojska je ove otiske stopala otkrila još 9. aprila, ali su odlučili da ih predstave javnosti, tek kada su utvrdili da se poklapaju sa ranijim teorijama o Jetiju, navodi se u izvještaju Tajms of Indija.

Reagujući na podsmješljive komentare na društvenim mrežama, vojska je saopštila da su „dokazi“ o Jetiju fotografisani i predati stručnjacima na dalju analizu.

Jeti, poznat još i kao zli sniježni čovjek, je legendarno stvorenje za koje se kaže da obitava u gornjim dijelovima Himalaja. Priče ljudi koje su vidjeli njegove otiske ili njega samog, česte su u dijelovima Indije, Nepala i Butana.

U posljednjih nekoliko godina bilo je brojnih pokušaja da se riješi ova misterija. Istraživanje koje su 2013. godine sproveli britanski naučnici došlo je do zaključka da je legendarni himalajski Jeti vjerovatno podvrsta smeđeg medvjeda.

Urađena je i DNK analiza uzoraka dlake na Univerzitetu Oksford. Genetičar, profesor Brajan Sajks koji je vršio ove analize, otkrio je da se uzorci poklapaju sa genima drevnog polarnog medvjeda. Njegov zaključak je bio da je ovo mitološko biće vjerovatno hibrid polarnih i smeđih medvjeda.

Društvene mreže