log in

Organska hrana nije uvijek organska

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Holandiji su stotine proizvoda u prodaji kao organski, iako to uopšte nisu, pokazalo je istraživanje koje su sproveli novinari holandske televizije RTL vijesti.

Da bi proizvod mogao nositi oznaku „organski proizvod“, proizvođači se moraju pridržavati niza pravila koja se odnose na dobrobit životinja, upotrebu lijekova na farmama, kao i očuvanje životnog okruženja.

Više od dvije stotine holandskih organskih poljoprivrednih proizvođača ne zadovoljava propisane standarde.

Analiza više od 1.500 izvještaja koje je nakon inspekcije sačinila nezavisna organizacija „Skal“, koja se bavi kontrolom organske proizvodnje u Holandiji, pokazala je da se svaki deseti proizvođač organske hrane u Holandiji ne pridržava propisanih pravila.

Kada se prekršaj utvrdi, proizvođač biva novčano kažnjen, nakon čega može da nastavi proizvodnju i prodaju organskih proizvoda, iako način i uslovi proizvodnje nisu izmijenjeni.

„To zapravo znači da se na tržište plasiraju proizvodi koji nose oznaku 'organski proizvod', iako ne zadovoljavaju standarde koje je propisala Evropska unija. Ovo odstupanje od standarda propisanih za organske proizvode nema posljedice po zdravlje potrošača, ali svakako ima posljedice po novčanik kupca, kao i po imidž organskih proizvoda“, objašnjava stručnjak za ishranu, Hertjan Shafsma za RTL vesti.

Zbog propisanih zahtjeva vezanih za zdravlje i bezbjednost organskih proizvoda, kupci u supermarketima moraju da izdvoje više novca za organske nego za neorganske proizvode.

Za sada je javnosti nepoznato o kojim proizvođačima i proizvodima koji ove zahtjeve ne ispunjavaju. 

U izvještajima koje je na zahtjev novinara RTL-a organizacija „Skal“ dostavila, sva imena su zatamnjena.

Društvene mreže