log in

Natjerali smo i pčele da prave košnice od plastike

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nekoliko vrsta divljih pčela koristi plastični otpad za izgradnju svojih košnica, utvrdili su stručnjaci. Ta praksa ukazuje na zabrinjavajuće visoki nivo zagađenosti planete plastičnim otpadom.

Plastika se gomila u ekosistemima širom svijeta, ne samo u okeanima i jezerima. Njen štetni uticaj na divlje životinje dobro je poznat. 

Ipak, neke životinje, kao što su određene ptice pjevačice ili rakova, pravi su recikleri. Tako na primjer, divlje pčele u Kanadi koriste komadiće plastičnog otpada za izgradnju svojih košnica.

Ti sićušni insekti ne mogu reciklirati dovoljno plastike da bi umanjili problem zagađenja. Ipak, njihova upotreba poliuretana i polietilena ilustruje koliko je širok problem zagađenja plastikom, ali i kako se živi svijet tome prilagođava, prenosi portal mnn.com.  

„Plastični otpad globalno prožima sve sfere na planeti. Iako su negativni uticaji i na vrste i na ekosisteme dokumentovani, malo je zapažanja o fleksibilnosti ponašanja i adaptaciji u vrstama, posebno insektima, u okruženjima koja su sve bogatija plastikom“, naveli su autori studije u časopisu Ekosfera.

Istraživači su otkrili dvije vrste pčela ugrađuju plastiku u svoje košnice. Jedna od pčela koju su proučavali, u tri od osam ćelija saća, ima ugrađenu plastiku.

Pčele za građenje gnijezda koriste uglavnom dijelove plastičnih kesa 

Pčele koriste plastiku u Argentini. U studiji koja je sprovedena u toj državi, istraživači su pronašli košnicu napravljenu od plastike. To je prvi poznati primjer takve konstrukcije na svijetu. Nažalost, košnica nije bila okarakterisana kao „zdrava“.

Naučnici, na čelu sa Marijanom Alasino iz Nacionalnog instituta za primjenu tehnologije u poljoprivredi u Argentini, opisali su da je košnica bila sastavljena od plastike u vidu plavih tankih traka, koje su očigledno potekle od plastičnih kesa, i od krupnijih dijelova bijele, malo deblje plastike.

„Nažalost, u toj košnici, bilo je mrtvih larvi“, izjavili su istraživači.

Kanadski istraživači su se bavili analizom pčele Megachile campanulae, koja obično skuplja smole i sokove sa drveća da bi izgradila gnijezda. U dva, od ukupno sedam gnijezda, pronađeni su dijelovi od plastike. Ipak, istraživači smatraju da se „ta plastika tu našla slučajno, a ne zbog nedostatka prirodnih smola“.

Iako zvuči nevjerovatno, plastika kao materijal može imati i prednosti u pčelinjim društvima, pokazuje studija. Pčele koje su koristile komadiće plastičnih kesa nisu imale napade parazita. Međutim, ta prednost odmah „pada u vodu“ pošto je skoro 90 odsto društva u takvoj košnici uginulo, usljed nedostatka vlage i rasta plesni.

Naučnici ipak dodaju da u tom slučaju ni „pčele nisu toliko naivne“, pa su zato plastiku koristile samo za obodne dijelove košnice.

Društvene mreže